English
zaloguj / zarejestruj

Przerwany lot

Magda Piekorz
An Interrupted Flight
Polska 2007 / 36’

Poruszający dokument zrealizowany w hołdzie ofiarom tragedii, która zdarzyła się podczas ubiegłorocznej Wystawy Gołębi Pocztowych w Katowicach. Film został zrealizowany w rok po dramatycznych wydarzeniach w hali Targów Katowickich, gdzie na uczestników i zwiedzających zawalił się dach. Film ma niezwykle silny ładunek emocjonalny. Jego częścią są archiwalne zdjęcia z akcji ratowniczej. Ale Przerwany lot nie jest jedynie kronikarskim zapisem wspomnień tych, którzy przeżyli tragedię. Jest też swoistą impresją filmową, a zarazem próbą odpowiedzi na wiele pytań: jak zmieniamy się w obliczu takich tragedii, w jaki sposób się jednoczymy, solidaryzujemy i jak długo trwa ten stan, czy pamiętamy i jak szybko zapominamy.

Magdalena Piekorz urodziła się w 1974 r. w Sosnowcu. Scenarzystka, reżyser, wykładowca WRiTV im. Krzysztofa Kieślowskiego w Katowicach. Autorka filmów dokumentalnych. W 2004 r. zadebiutowała na dużym ekranie filmem Pręgi, według scenariusza Wojciecha Kuczoka. W najbliższych planach ma także realizację dwóch filmów fabularnych.

Filmografia:

1997 Dziewczyny z Szymanowa (dok.)

1998 Franciszkański spontan (dok.)

1999 Przybysze (dok.)

2001 Labirynt (dok.)

2001 Znaleźć, zobaczyć, pochować (dok.)

2002 Chicago (serial dok.)

2004 Arystokraci w Nowej Rosji (dok.)

2004 Pręgi / Streaks

2007 Przerwany lot / An Interrupted Flight (dok.)

Artykuły o filmie

Oficjalna strona