English
zaloguj / zarejestruj

Wolność jest darem Boga

Cezary Ciszewski
Freedom is a God Given-Gift
Polska 2006 / 52’

Reżyser spędził pół roku z warszawskimi heroinistami w opuszczonej kamienicy Foksal 13, w centrum Warszawy. Udało mu się przeniknąć do tego niezwykle hermetycznego środowiska i stać się jego częścią. Początkowo reżyser rejestrował siebie na marginesie, nie przypuszczając, że jego autokreacja to początek śmiertelnej i nieuleczalnej choroby, z którą walczy, starając się wejść do elitarnego klubu - Jednego Procenta - "zrzeszającego" tych, którym udaje się wyjść z nałogu.

Cezary Ciszewski urodził się w 1970 r. w Busku-Zdrój, dziennikarz, reżyser, prezenter, poeta, felietonista. Ukończył Wydział Realizacji PWSFTviT w Łodzi. Autor reportaży i wywiadów o tematyce muzycznej i publicystycznej, m.in. do Gazety Wyborczej, Aktivista, reporter i dziennikarz Polskiego Radia.

Filmografia:

1999 Bez krzyża i znieczulenia (dok., kr.m.)

2000 On powiedział ni chuja (dok., kr.m.)

2001 Love me tender (dok., kr.m.)

2004 Chuligani (dok., kr.m.)

2006 Tomasz Pokora (dok., kr.m.)

2006 Wolność jest darem Boga / Freedom is a God Given-Gift (kr.m.)

Artykuły o filmie

Oficjalna strona