English
zaloguj / zarejestruj

Kredens

Jacob Dammas
Cupboard
Polska 2007 / 27’

Osobista podróż, której motywem jest znalezienie klucza do przeszłości, a tym samym zrozumienie teraźniejszości. W późnych latach 60. czterech silnych mężczyzn przeniosło 150-kilogramowy kredens niemieckiej roboty - z lokalnego baru na Zgodnej we Wrocławiu na inną stronę ulicy. Kredens stał w tym samym mieszkaniu przez 80 lat i "obserwował" życie i zmiany ludzi: od dwóch sióstr protestantek z Niemiec, przez polsko-żydowską rodzinę, aż po dzisiejszą polsko-katolicką. Pewnego dnia kredens zniknął…

Jacob Dammasurodził się w 1979 r. w Kopenhadze w Danii, jako syn polskich emigrantów z 1968 roku, od 2005 przebywa w Warszawie. Studiował w Montrealu i Berlinie na wydziale filmowym i dziennikarskim. Pracował też w regionalnej telewizji w Kopenhadze oraz w agencji reklamowej w Roskilde. W podyplomowej Szkole Andrzeja Wajdy zrealizował film pod tytułem Kredens.

Filmografia:

2000 ABCinema (dok., kr.m.)

2001 Ernie, the hotdog man (kr.m.)

2002 Pis og Pant (kr.m.)

2004 Dokumenty (kr.m.)

2005 Simonstilstand (kr.m.)

2007 Kredens / Cupboard