English

Liebling

Izabela Plucińska
Darling
Polska 2013 / 6’

Przejmujące odzyskiwanie świata po utracie pamięci, gdy w labiryncie strachu bliski staje się nieznajomym, a dom – pułapką. Poruszając się po omacku, śladem znajomych przedmiotów i kształtów, bohaterka stara się wrócić do życia. Plastelinowa animacja jest przejmującym obrazem zagubienia oraz próby poskładania w całość nieprzystających do siebie fragmentów biografii.

Agata Bratek

nagrody

Interfilm ISFF 2013 – Best German Film, Best Film of the German Competition

Izabela Plucińska

Urodziła się w 1974 roku w Koszalinie. Studiowała animację w Szkole Filmowej w Łodzi, grafikę i design w tamtejszej Akademii Sztuk Pięknych, uczyła się także w Hochschule für Film und Fernsehen Konrad Wolf w Poczdamie. Spośród licznych plastelinowych animacji jej największym sukcesem jest film Jam Session (2005), uhonorowany licznymi nagrodami, w tym Srebrnym Niedźwiedziem dla krótkiego metrażu na MFF w Berlinie. Obecnie prowadzi własną firmę produkcyjną Clay Traces w Berlinie, w której pracuje z grupą młodych animatorów z różnych europejskich krajów.

Filmografia

1998 Roszada (anim., short)

2005 Jam Session (anim., short)

2009 Esterhazy / Esterhazy ( short anim.)

2012 Afternoon (anim., short)

2013 Liebling / Darling (anim., short)

Twórcy

reżyseria Izabela Plucińska
scenariusz Izabaela Plucińska
zdjęcia Izabela Plucińska
montaż Daniel Scheimberg
muzyka Detlef Schitto
animacja Izabela Plucińska
opracowanie plastycznie Agata Rojek
producent Robert Kern, Izabela Plucińska
produkcja Clay Traces, Hauptproductions Film
właściciel praw Izabela Plucińska
język angielski