English

Niebieski pokój

Tomasz Siwiński
A Blue Room
Polska, Francja 2014 / 15’

Mężczyzna budzi się w niebieskim pomieszczeniu. Okazuje się, że jest ono zamknięte i w żaden sposób nie można się z niego wydostać. Nie jest to jednak zwyczajny pokój – łącznikiem ze światem zewnętrznym jest okno, które pokazuje rzeczywistość w nieoczekiwany i tajemniczy sposób. Po chwili zaczyna się szaleńczy bieg przez wydarzenia z życia mężczyzny. Cel tej wyprawy jest trudny do przewidzenia.

Agata Bratek

Tomasz Siwiński

Urodził się w 1982 roku w Koszalinie. Początkowo studiował fotografię w Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu, następnie podjął naukę w Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie na Wydziale Malarstwa oraz w Pracowni Filmu Animowanego na Wydziale Grafiki. Zajmuje się zarówno filmem animowanym, jak i malarstwem. Stałym motywem w filmach i obrazach Siwińskiego jest walka człowieka i otaczającej go materii z nieobliczalnym elementem chaosu.

Filmografia

2005 Telewizor / Tv-Set (anim., short)

2006 Człowiek z dziurą / The Man With A Hole (short)

2006 Kruk / Crow (anim., short)

2007 Mały czarny kwadrat / Little Black Square (anim., short)

2014 Niebieski pokój / A Blue Room (anim., short)

Twórcy

reżyseria Tomasz Siwiński
scenariusz Tomasz Siwiński
montaż Tomasz Siwiński
muzyka Remi Boubal
animacja Paweł Garbacz, Andrzej Piotr Morawski, Tomasz Siwiński, Edyta Adamczak, Mateusz Krygier, Martyna Ścibior, Adela Kaczmarek, Edyta Turczanik, Daniel Palarz, Paweł Truchan
opracowanie plastycznie Tomasz Siwiński
obsada Masza Bogucka, Wojciech Poradowski, Antoni Lemański, Jędrzej Lemański
producent Roy Dyens, Zbigniew Żmudzki
produkcja Sacrebleu Production, Se-ma-for Produkcja Filmowa
właściciel praw Se-ma-for Produkcja Filmowa
język polski