English
zaloguj / zarejestruj

Kojot

Jędrzej Bączyk
Coyote
Polska 2012 / 30’

Kolorowa i prosta zarazem historia o ideałach młodości, dojrzewaniu i inicjacji w dorosłość w typowym polskim miasteczku. Adaś, nieśmiały młodzieniec z duszą romantyka, zakłada punkrockowy zespół, żeby zaimponować dziewczynie i posiąść nie tylko jej serce. Przybiera pseudonim Kojot i wyrusza na podbój świata. Cały czas kręcił się wokół wina i muzyki. I kobiet. Kobieta była tą ostatnią z tajemnic świata…

nagrody

Krakow FF 2013 – Silver Hobby-Horse fort the Director of the Best Fiction Film; Two Riversides Film and Art Festival 2012 – Third Prize at Independent Short Films Competition; Klaps SFF 2013 – Grand Prix, Audience Award

Jędrzej Bączyk

Urodził się w 1978 roku w Toruniu. Student reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi, absolwent Wydziału Sztuk Pięknych w Toruniu. Autor krótkometrażowych filmów fabularnych i dokumentalnych, twórca plakatów filmowych i teatralnych, muzyk.

Wybrana filmografia

2005 Portret śledzia (doc., short)

2005 Zielony (co-dir., short)

2008 Meles meles (short)

2009 Agor Dromesko (doc., short)

2012 Kojot / Coyote (short)

Twórcy

reżyseria Jędrzej Bączyk
scenariusz Jędrzej Bączyk
zdjęcia Tato Kotetishvili
montaż Ireneusz Grzyb
muzyka Jędrzej Bączyk
animacja Renata Gąsiorowska, Tomasz Popakul
obsada Michał Kopczyński, Marian Cichończyk, Piotr Zwierzchowski, Marek Kajdanek, Zofia Spandowska, Alicja Milesi
producent Tatiana Wasilewska
produkcja PWSFTViT
właściciel praw PWSFTViT
język polski
barwa kolor