English
zaloguj / zarejestruj

Zabicie ciotki

Mateusz Głowacki
Killing Auntie
Polska 2013 / 30’

Niczym niewyróżniający się, bladolicy student historii Jurek mieszka ze swoją szaleńczo opiekuńczą ciocią. Pewnego dnia nabiera przekonania, że to właśnie ona jest winna nie tylko monotonii jego życia, ale też egzystencjalnej nudzie, a młotek leży niepokojąco blisko… Ta nietypowa historia kryminalna, zręcznie balansująca na granicy czystego nonsensu, groteski i czarnego humoru, powstała na podstawie niedokończonej powieści Andrzeja Bursy z 1957 roku.

nagrody

Krakow FF 2013 – Special Mention, The Student Jury for National Competition Award

Mateusz Głowacki

Urodził się w 1982 roku w Brzegu Dolnym. Z zawodu jest technikiem animatorem, ze specjalnością filmową. Ukończył studia dziennikarskie we Wrocławiu. Obecnie studiuje reżyserię filmową na Wydziale Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego.

Wybrana filmografia

2009 Złodzieje roweru (short)

2011 Ryszard / Richard (short)

2012 Kiedy ranne wstają zorze / When the Lights of Dawn Arises (short)

2012 Sonda o kobietach / Survey about Women (doc., short)

2013 Zabicie ciotki / Killing Auntie (short)

Twórcy

reżyseria Mateusz Głowacki
scenariusz Mateusz Głowacki, based on a novel by Andrzej Bursa
zdjęcia Kacper Sędzielewski
montaż Wojciech Janas
dźwięk Bartosz Idzi
obsada Marek Kossakowski, Ewa Kolasińska, Aleksandra Pisula, Maciej Ferlak, Anita Poddębniak
producent Jerzy Łukaszewicz
produkcja WRiTV UŚ
właściciel praw WRiTV UŚ
język polski
barwa kolor