English
zaloguj / zarejestruj

Mazurek

Julia Kolberger
The Easter Crumble
Polska 2013 / 30’

Urszula przygotowuje wielkanocne śniadanie na cześć córki i jej nowego ukochanego. Na uroczysty posiłek jest także zaproszony jej były mąż ze swoją kolejną partnerką. Kiedy 20-letnia Ada przyjeżdża, matka dowiaduje się, że wybranek córki to angielski dżentelmen, który jest od niej dużo starszy, a para planuje ślub. Śniadanie zamienia się w kolację, a kobieta przeżywa najgorszy dzień w swoim życiu. Można podejrzewać, że podanie wielkanocnego mazurka zrobi na gościach dość duże wrażenie...

Julia Kolberger

Urodziła się w 1978 roku w Warszawie. Studiowała filologię angielską, filmoznawstwo i lingwistykę stosowaną. Jest absolwentką reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Obecnie pracuje nad scenariuszem pełnometrażowego debiutu fabularnego pt. Rodzina.

Wybrana filmografia

2005 Mi mama nie przeszkadza / Mother Doesn’t Disturb Me (doc., short)

2007 Przez dotyk / Tactility (doc., short)

2008 Trening / The Training (short)

2010 Jutro mnie tu nie będzie / I Won’t Be Here Tomorrow (short)

2013 Mazurek / The Easter Crumble (short)

Twórcy

reżyseria Julia Kolberger
scenariusz Julia Kolberger
zdjęcia Jakub Giza
montaż Andrzej Dąbrowski
muzyka Radosław Łukasiewicz
obsada Kinga Preis, Roman Gancarczyk, Marta Juras, Richard Berkeley, Aleksandra Domańska, Paweł Królikowski
producent Piotr Woźniak-Starak, Krzysztof Rak
produkcja Studio Munka – SFP, TVP SA, Watchout Productions
właściciel praw Studio Munka – SFP
język polski, angielski
barwa kolor