English
zaloguj / zarejestruj

Opera z mydła

Bodo Kox
Soap Opera
Polska 2013 / 25’

Studium napiętych emocji panujących między odmiennymi jak ogień i woda dziewczynami. Marta, studentka kompozycji, na śmierć i życie zakochuje się w swojej współlokatorce Annie – ślicznej studentce aktorstwa, która gra właśnie w spektaklu o żywocie św. Jadwigi. Aktorką jest także szaleńczo zainteresowany pewien reżyser. Już wkrótce dojdzie do przypadkowej, jednakże niebezpiecznej prowokacji… Tragikomedia z zagadką w tle.

Bodo Kox

Urodził się w 1977 roku we Wrocławiu. Reżyser, scenarzysta, aktor amator. Jego filmowe korzenie tkwią w polskim kinie offowym, którego stał się ikoną. Obecnie studiuje reżyserię w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Ukończył kurs fabularny w Szkole Wajdy. Absolwent dziennikarstwa na Uniwersytecie Wrocławskim.

Wybrana filmografia

2005 Marco P. i złodzieje rowerów

2007 Nie panikuj

2011 Księżycowa rzeka / Moon River (short)

2012 Dziewczyna z szafy

2013 Opera z mydła / Soap Opera (short)

Twórcy

reżyseria Bodo Kox
scenariusz Bodo Kox
zdjęcia Arkadiusz Żyłka
montaż Bartosz Jędrzejczyk
muzyka Leszek Możdżer
obsada Justyna Wasilewska, Orina Krajewska, Cezary Studniak, Modest Ruciński, Mateusz Damięcki
producent Marcin Malatyński
produkcja PWSFTViT
właściciel praw PWSFTViT
język polski
barwa kolor