English
zaloguj / zarejestruj

Wiosna Lato Jesień

Piotr Złotorowicz
Spring Summer Fall
Polska 2012 / 15’

Kilkanaście lat temu ze Stanów Zjednoczonych przybyły trzy rodziny zdecydowane na osiedlenie się na obcej ziemi. Przyświecał im cel założenia pierwszego w Polsce zboru amiszowskiego. Jednak pozostał tutaj tylko ród Martinów – ojciec, matka i cała gromadka dzieci. Patrząc cierpliwym okiem reżysera, obserwujemy krótki moment ich życia. Subtelne zdjęcia ukazują głęboką i autentyczną relację bohaterów ze światem i z naturą.

nagrody

Kino-Olho IFF 2012 – Best Documentary

Piotr Złotorowicz

Urodził się w 1982 roku w Dębnie. Absolwent Automatyki i Robotyki na Politechnice Szczecińskiej. W 2006 roku rozpoczął studia na Wydziale Reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Jego studencki film dokumentalny pt. Smolarze był prezentowany na około 120 międzynarodowych festiwalach (też na 10. NH), na których zdobył ponad 30 nagród i wyróżnień. Jego krótkometrażowa fabuła pt. Ludzie normalni została nagrodzona Srebrną Kijanką za zdjęcia autorstwa Nicolása Villegasa Hernándeza na festiwalu Plus Camerimage w 2011 roku.

Wybrana filmografia

2007 Garsoniera (short)

2009 Pierwszy znak (short)

2010 Smolarze / Charcoal Burners (doc., short)

2011 Ludzie normalni / Normal People (short)

2012 Wiosna Lato Jesień / Spring Summer Fall (doc., short)

Twórcy

reżyseria Piotr Złotorowicz
scenariusz Piotr Złotorowicz
zdjęcia Małgorzata Szyłak, Nicolás Villegas Hernández
montaż Barbara Fronc
dźwięk Ewa Bogusz
obsada Rodzina Martinów
producent Marcin Malatyński
produkcja PWSFTViT
właściciel praw PWSFTViT
język angielski
barwa kolor