English
zaloguj / zarejestruj

Życie Adeli – Rozdział 1 i 2

Abdellatif Kechiche
Adele: Chapters 1 & 2 / La vie d’Adèle – Chapitre 1 & 2
Francja, Belgia, Hiszpania 2013 / 179’

Adela ma 15 lat. Jest chłopczycą – rano chwyta pierwsze z brzegu dżinsy, a włosy wiąże w niedbały kok. Pochodzi ze zwyczajnej rodziny, gdzie szczytem obiadowego wysublimowania jest spaghetti taty, które pochłania się, rozmawiając Adele pochłania też pasjami książki. Jest piękna, choć jeszcze o tym nie wie. Samir, kolega ze szkoły, nadaje się na pierwszego chłopaka. Seks okazuje się miły, ale czegoś tu brakuje. Wszystko staje się kompletne dopiero wtedy, gdy w życiu Adeli pojawia się Emma – błękitnowłosa, nieco starsza artystka. Pewna siebie i swojej psychoseksualnej tożsamości kobieta otwiera przed Adelą drzwi do świata spełnienia, pożądania silniejszego niż potrzeba oddechu i miłości. Miłości do kobiety. W ramionach Emmy Adela odnajduje kształt. Uczy się iść przez życie mocnym, pewnym krokiem, naprzód, po swoje. Zmysłowość i siła relacji Adeli i Emmy jest niemal zawstydzająca. Kiedy obie są na ekranie, nic nie istnieje poza nimi. Piękne w swoich wadach, irytujące w słabościach, zapamiętałe w pragnieniu miłości bohaterki wynoszą tę osadzoną w bardzo precyzyjnym kontekście opowieść na uniwersalny, bliski każdemu z bijącym sercem poziom.

nagrody

Cannes IFF 2013 – Golden Palm for Best Film, FIPRESCI Prize

Abdellatif Kechiche

Urodził się w 1960 roku w Tunisie. Zanim rozpoczął karierę jako autor filmów, był uznanym aktorem teatralnym i filmowym. W 2000 roku zadebiutował jako reżyser Winą Woltera, którą nagrodzono Złotym Lwem za najlepszy debiut na festiwalu w Wenecji. Trzy lata później zdobył trzy Cezary za Unik. Jego Tajemnica ziarna (8. NH) została uhonorowana Cezarami i nagrodami w Wenecji. Najnowsze dzieło tego reżysera zdobyło Złotą Palmę na tegorocznym festiwalu w Cannes.

Wybrana filmografia

2000 Wina Woltera / La faute a Voltaire / Blame It on Voltaire

2003 Unik / L’esquive / Games of Love and Chance

2007 Tajemnica ziarna / La graine et le mullet / The Secret of the Grain

2010 Czarna Wenus / Vénus noire / Black Venus

2013 Życie Adeli – Rozdział 1 i 2 / La vie d’Adèle – Chapitre 1 & 2 / Adele: Chapters 1 & 2

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj

Twórcy

reżyseria Abdellatif Kechiche
scenariusz Abdellatif Kechiche, Ghalia Lacroix, based on the comix by Julie Maroh
zdjęcia Sofian El Fani
montaż Ghalia Lacroix, Albertine Lastera, Jean-Marie Lengelle, Camille Toubkis
dźwięk Jean-Paul Hurier, Jérôme Chenevoy
obsada Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux, Salim Kechiouche, Jérémie Laheurte, Aurélien Recoing
producent Brahim Chioua, Vincent Maraval, Genevieve Lemal, Laurence Clerc, Olivier Théry-Lapiney
produkcja Wild Bunch, Quat'sous Films, Alcatraz Film, France 2 Cinéma, Scope Pictures, Vértigo Films, Radio Télévision Belge Francophone, Canal+, Ciné+, France 2, Eurimages, Région Nord-Pas-de-Calais
polski dystrybutor Gutek Film
język francuski, portugalski, angielski
barwa kolor