English
zaloguj / zarejestruj

Słomiana tarcza

Takashi Miike
Shield of Straw / Wara no tate
Japonia 2013 / 125’

Wysoka nagroda czeka na tego, kto zabije Kunihide Kiyomaru. To właśnie jego wpływowy multimilioner podejrzewa o zamordowanie ukochanej wnuczki i to właśnie takiej zemsty oczekuje, drukując w gazecie ogłoszenie o milionach do zdobycia. W obliczu śmierci czyhającej za każdym rogiem Kiyomaru postanawia sam zgłosić się na policję. Woli stanąć przed wymiarem sprawiedliwości i spędzić resztę lat w więzieniu. Aby to uczynić, grupa wyznaczonych policjantów musi go przetransportować całego i zdrowego na proces do Tokio. Jednak w związku z nowym porządkiem wytyczonym w mieście przez obietnicę multimilionera żadna droga nie wydaje się bezpieczna. Każdy obywatel sprawia wrażenie podejrzanego. Nawet ten odziany w mundur i wyznaczony do ochrony złoczyńcy.

Urszula Lipińska

Takashi Miike

Ukończył Yokohama Vocational School of Broadcast and Film. Po studiach pracował w telewizji, a także wyreżyserował kilka filmów przeznaczonych na rynek wideo. Przełom w jego karierze i międzynarodowa sława przyszły wraz z Grą wstępną (1999) uhonorowaną nagrodą FIPRESCI i KNF Award na festiwalu w Rotterdamie. Był to pierwszy wyreżyserowany przez niego film, który trafił do dystrybucji w USA, czyniąc go tam jednym z najbardziej pożądanych twórców i zarazem jedynym japońskim artystą, któremu powierzono nakręcenie noweli w telewizyjnej serii Masters of Horror. W ciągu ostatnich 13 lat zrealizował ponad 60 filmów. Jego twórczość była pokazywana na Nowych Horyzontach w 2005 roku w ramach sekcji Nocne szaleństwo.

Wybrana filmografia

1999 Gra wstępna / Ôdishon / Audition

2003 Nieodebrane połączenie / Chakushin ari / One Missed Cal

2004 Izo

2010 13 zabójców / Jûsan-nin no shikaku / 13 Assassins

2007 Sukiyaki Western Django

2011 Harakiri: śmierć samuraja / Ichimei / Hara-Kiri: Death of a Samurai

2013 Słomiana tarcza / Wara no tate / Shield of Straw

Opracowanie: Urszula Lipińska

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj

Twórcy

reżyseria Takashi Miike
scenariusz Tamio Hayashi, based on the novel by Kazuhiro Kiuchi
zdjęcia Kita Nobuyasu
montaż Kenji Yamashita
muzyka Koji Endo
dźwięk Jun Nakamura
obsada Takao Osawa, Nanako Matsushima, Tatsuya Fujiwara
producent Naoaki Kitajima, Misako Saka, Shigeji Maeda
produkcja Nippon Television Network Corporation (NTV), OLM, Oriental Light and Magic, Straw Shield Production Committee, Warner Bros.
właściciel praw Celluloid Dreams
język japoński
barwa kolor