English
zaloguj / zarejestruj

Wielki błękit

Luc Besson
The Big Blue / Le grand bleu
Francja, USA, Włochy 1988 / 168’

Ponoć pomysł na ten film narodził się w głowie młodziutkiego Luca Bessona, który niegdyś sam zawzięcie nurkował, a nawet planował swoją przyszłość związać z badaniem morskich głębin. Nie wyszło, a swoje fascynacje reżyser przekuł później w Wielki błękit – film przez rok nie schodził z francuskich ekranów i zobaczyło go niemal dziesięć milionów widzów. Za to za granicą furory nie zrobił, w Stanach Zjednoczonych został niemiłosiernie przemontowany, zmieniono mu i zakończenie, i ścieżkę dźwiękową. Dzisiaj ten zapis fikcyjnej, przyjacielskiej rywalizacji pomiędzy nurkami z miłością w tle pozostaje jednym z piękniejszych spektakli lat 80. w kinie europejskim.

nagrody

César Awards 1989 – Best Music, Best Sound; National Acedemy of Cinema 1989 – Academy Award

Luc Besson

Francuski reżyser, scenarzysta i producent urodzony w 1959 roku. Miał zostać biologiem morskim, lecz wypadek podczas nurkowania uniemożliwił mu obranie ścieżki kariery naukowej – z korzyścią dla kina. Od małego wychowywany na komiksach i telewizji, zainteresował się fotografią, a potem filmem, jeszcze jako nastolatek kreśląc w zeszycie zarysy fabularne swoich przyszłych przebojów. Po maturze odbył krótki staż w Hollywood i rozpoczął pracę przy realizacji filmów krótkometrażowych i fabularnych, a następnie został asystentem reżysera w wytwórni Gaumont. Współpracował m.in. z Lewisem Gilbertem, Clive’em Donnerem, Claude’em Faraldo i Patrickiem Grandperretem. W 1981 roku założył własną firmę producencką, w której realizował filmy reklamowe. Jego debiut pełnometrażowy w konwencji science fiction, film Ostatnia walka (1983), przyniósł mu kilkanaście międzynarodowych nagród. Nazywany najbardziej hollywoodzkim reżyserem spośród francuskich twórców filmowych, współtworzył w połowie lat 80. i na początku 90. ubiegłego wieku nieformalny nurt artystyczny zwany cinéma du look, tudzież francuskim neobarokiem.

Filmografia

1981 L’avant-dernier (short)

1983 Ostatnia walka / Le dernier combat / The Last Battle

1985 Metro / Subway

1988 Wielki błękit / Le grand bleu / The Big Blue

1990 Nikita / La Femme Nikita

1991 Atlantis (doc.)

1994 Mon légionnaire (video, doc., segment in: De Serge Gainsbourg à Gainsbarre de 1958–1991)

1994 Leon zawodowiec / Léon / Léon: The Professional

1997 Piąty element / The Fifth Element

1999 Joanna D’Arc / Joan of Arc

2005 Angel-A

2006 Artur i Minimki / Arthur et les Minimoys / Arthur and the Invisibles (anim.)

2007 Arthur and the Invisibles: The Making of the Year’s Greatest Adventure (TV, doc.)

2009 Artur i zemsta Maltazara / Arthur et la vengeance de Maltazard / Arthur and the Revenge of Maltazard (anim.)

2010 Niezwykłe przygody Adeli Blanc-Sec / Les aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec / The Extraordinary Adventures of Adèle Blanc-Sec

2010 Artur i Minimki 3. Dwa światy / Arthur et la guerre des deux mon des / Arthur 3: The War of the Two Worlds (anim.)

2011 Lady / The Lady

2013 Malavita

Twórcy

reżyseria Luc Besson
scenariusz Luc Besson, Robert Garland, Marilyn Goldin, Jacques Mayol, Marc Perrier
zdjęcia Carlo Varini
montaż Olivier Mauffroy
muzyka Éric Serra
dźwięk Pierre Befve, Gérard Lamps, François Groult
obsada Jean-Marc Barr, Jean Reno, Rosanna Arquette, Jean Bouise, Paul Shenar, Sergio Castellitto, Griffin Dunne
producent Patrice Ledoux, Luc Besson
produkcja Gaumont, Les Films du Loup, Weintraub Entertainment Group
właściciel praw Gaumont
język angielski, francuski, włoski
barwa kolor