English
zaloguj / zarejestruj

Chłopak spotyka dziewczynę

Léos Carax
Boy Meets Girl
Francja 1984 / 100’

Chłopak spotyka dziewczynę, zakochują się w sobie i będą żyli długo i szczęśliwie? Nic z tego. Debiut 24-letniego Léosa Caraxa bez trudu przekracza zapowiadaną w tytule banalność i buduje fundamenty oryginalnego stylu reżysera. Tak jak w każdym swym kolejnym filmie, francuski twórca opowiada tu tkliwą historię niemożliwego do spełnienia uczucia. Tym razem miłosne rozczarowania stają się udziałem aspirującego filmowca, Alexa. Porzucony przez dziewczynę mężczyzna snuje się po paryskich ulicach. Zdają się towarzyszyć mu widma wielkich postaci francuskiej literatury i kina w rodzaju François Truffauta czy Jeana Cocteau. Dla Alexa ważniejsze pozostaje jednak przypadkowe spotkanie z piękną Mireille. Zrozpaczona po niedawnym rozstaniu z partnerem dziewczyna bez trudu znajduje wspólny język z głównym bohaterem. Niestety, niezabliźnione rany z przeszłości nie pozwolą na rozwój dobrze zapowiadającej się relacji.

nagrody

Cannes IFF 1984 – Award of the Youth

Léos Carax

Urodził się w 1960 roku w podparyskim Suresnes jako Alexandre Oscar Dupont. Pseudonim Léos Carax stanowi anagram jego dwóch imion. W wieku niespełna 20 lat został krytykiem filmowym „Cahiers du Cinéma” prowadzonego przez Serge’a Daneya. Na łamach słynnego pisma zadebiutował entuzjastyczną recenzją Paradise Alley (1978) – pierwszego filmu reżyserskiego Sylvestra Stallone’a. Niedługo później Carax sięgnął po kamerę. Swym pełnometrażowym debiutem – filmem Chłopak spotyka dziewczynę – wzbudził sensację na festiwalu w Cannes. Już wówczas zaprezentował najbardziej charakterystyczne cechy swojego stylu: zamiłowanie do ekranowej poezji, melancholijną wrażliwość i ironiczne poczucie humoru. Następna w kolejności Zła krew otrzymała prestiżową nagrodę za innowacyjność na Berlinale. Kochankowie z Pont-Neuf co prawda okazali się finansową klapą, lecz spotkali się z uznaniem Europejskiej Akademii Filmowej. Po ośmioletniej przerwie Carax powrócił do filmu pełnometrażowego za sprawą Poli X (w międzyczasie nakręcił tylko jeden krótki metraż pt. Sans titre), swobodnej adaptacji powieści Hermana Melville’a. W jednym z późniejszych filmów krótkometrażowych francuski reżyser powołał do życia postać Monsieur Merde, który kilka lat później powrócił jako jeden z bohaterów Holy Motors. Ów film z 2012 roku okazał się rewelacją festiwalu w Cannes i sprawił, że ponownie uznano Caraxa za jednego z najważniejszych twórców współczesnego kina.

Filmografia

1980 Strangulation Blues (short)

1984 Chłopak spotyka dziewczynę / Boy Meets Girl

1986 Zła krew / Mauvais sang / The Night Is Young (aka Bad Blood)

1991 Kochankowie z Pont-Neuf / Les amants du Pont-Neuf / The Lovers on the Bridge

1997 Sans titre (short)

1999 Pola X

2006 My Last Minute (short)

2008 Merde (segment in: Tokyo!)

2009 42 One Dream Rush (co-dir., short)

2012 Holy Motors

Twórcy

reżyseria Léos Carax
scenariusz Léos Carax
zdjęcia Jean-Yves Escoffier
montaż Nelly Meunier, Francine Sandberg
dźwięk Jean Umansky
obsada Denis Lavant, Mireille Perrier, Carroll Brooks, Maïté Nahyr, Elie Poicard, Christian Cloarec
producent Patricia Moraz
produkcja Abilene
źródło kopii Ambassade de France à Varsovie
język francuski
barwa cz.-b.