English
zaloguj / zarejestruj

Liquid Land

Michelle Ettlin
Szwajcaria 2012 / 62’

W 2010 roku, pięć lat po przejściu przez miasto huraganu Katrina, dwójka eksperymentalnych artystów – Szwajcar Simon Berz i Holender Kaspar König – postanowiła wybrać się do Nowego Orleanu, by w atmosferze odbudowującej się po kataklizmie miejscowości, będącej od zawsze jednym z najważniejszych punktów na muzycznej mapie USA, poszukać inspiracji i wydobyć brzmienia ukryte w dotkniętym katastrofą otoczeniu. Film Michelle Ettlin to kolaż dźwiękowych prób, spotkań i improwizacji z lokalnymi muzykami oraz rozmów na temat procesu twórczego. Niezwykła opowieść o ożywiającej sile sztuki.

Rafał Pawłowski

Michelle Ettlin

Urodziła się w 1979 roku w szwajcarskim Baar. W latach 1999–2001 studiowała historię sztuki i filmu na uniwersytecie w Zurychu, a następnie animację w Wyższej Szkole Projektowania i Sztuki w Lucernie. Pod szyldem swojej firmy Echolot Films realizuje eksperymentalne filmy animowane, muzyczne i dokumentalne.

Wybrana filmografia

2007 Travis (anim., short)

2008 In Limbo (anim., short)

2009 Hoerbaar (video)

2010 I Have to Stay to See How the Story Ends (video, short)

2012 Liquid Land (doc.)

Opracowanie: Rafał Pawłowski

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Twórcy

reżyseria Michelle Ettlin
scenariusz Michelle Ettlin
zdjęcia Michelle Ettlin
montaż Michelle Ettlin
muzyka Simon Berz, Kaspar König
dźwięk Michelle Ettlin, Willy Strehler
obsada Simon Berz, Kaspar König
producent Michelle Ettlin, Simon Berz
produkcja Michelle Ettlin
właściciel praw Michelle Ettlin
język angielski
barwa kolor i cz.-b.