English
zaloguj / zarejestruj

Yello

Anka Schmid
Szwajcaria 2005 / 58’

Działająca prężnie po dziś dzień grupa Yello w składzie: Boris Blank i Dieter Meier to z pewnością najsłynniejszy obok banków i czekolady eksportowy produkt made in Switzerland. Trwający niecałą godzinę dokument Anki Schmid stanowi próbę zrozumienia fenomenu tej niezwykłej formacji, którą wymienia się jednym tchem obok Kraftwerk i The Residents jako pionierów sceny elektronicznej. Realizująca teledyski i zajmująca się wideo-artem reżyserka dużą wagę przykłada do wizualnej strony dokumentu. Rozmowy z Blankiem i Meierem, a także z osobami, z którymi przez lata współpracowali artyści, zilustrowane są fragmentami licznych, autorskich teledysków Yello – w tym niektórych powstałych jeszcze przed narodzinami MTV jako element futurystycznej scenografii koncertowej.

Rafał Pawłowski

Anka Schmid

Urodziła się w 1961 roku w Zurychu. Od 1981 roku zajmuje się realizacją filmów krótkometrażowych i wideoklipów. W latach 1984–1990 studiowała w Akademii Filmu i Telewizji w Berlinie, z roczną przerwą na pobyt w USA w 1989 roku, gdzie wzięła udział w realizacji dokumentu Techqua Ikachi, Land – mein Leben (Techqua Ikachi: Land – My Life). Po studiach podróżowała po świecie, by w 1998 roku ponownie osiąść na stałe w Szwajcarii. Od 2005 roku obok twórczości stricte filmowej pochłania ją sztuka wideo-art i filmy eksperymentalne, które realizuje we współpracy z innymi artystami jako Kollektiv Marinka.

Wybrana filmografia

1989 Techqua Ikachi, Land – mein Leben / Techqua Ikachi: Land – My Life (co-dir., doc.)

1996 Magic Matterhorn (doc.)

2002 ABC Sound Alphabet (doc.)

2005 Yello (doc.)

2009 Isa Hesse-Rabinovitch – Das grosse Spiel Film (doc.)

2011 Mit dem Bauch durch die Wand / Against All Odds (doc.)

Opracowanie: Rafał Pawłowski

Artykuły o filmie

Film w internecie

Twórcy

reżyseria Anka Schmid
scenariusz Anka Schmid
zdjęcia Patrick Lindenmaier
montaż Marina Wernli
muzyka Yello
dźwięk Dieter Lengacher
obsada Yello
produkcja Schweizer Radio und Fernsehen, SRF/3sat
właściciel praw Schweizer Radio und Fernsehen
język niemiecki, angielski
barwa kolor