English
zaloguj / zarejestruj

Wszystko o mojej matce

Stéphanie Argerich
Bloody Daughter / Argerich
Szwajcaria, Francja 2012 / 95’

Pochodząca z Argentyny, 72-letnia Martha Argerich to jedna z najwybitniejszych pianistek w historii. Postać charyzmatyczna. Miłośnicy muzyki poważnej do dziś pamiętają skandal, który wywołała w 1980 roku, opuszczając jury Konkursu Chopinowskiego w proteście przeciw niedopuszczeniu do finału Iva Pogorelicia. W filmie, który wyreżyserowała jej najmłodsza córka, Stéphanie, poznajemy ją od innej, bardziej osobistej strony. Reżyserka odkrywa przed widzami nieznaną twarz swojej słynnej matki, prezentując przestrzeń ich wzajemnych relacji. Podczas realizacji Stéphanie udało się także zbliżyć do dwójki swoich przyrodnich sióstr oraz ojca – pianisty Stephena Kovacevitcha.

Rafał Pawłowski

nagrody

Biarritz International Festival of Audiovisual Programming 2013 – Golden FIPA, Special Mention

Stéphanie Argerich

Urodziła się w 1975 roku w Brnie. Jest najmłodszą z trzech córek Marthy Argerich, jedyną noszącą jej nazwisko. Studiowała filologię rosyjską w Moskwie, fotografię w Nowym Jorku i realizację obrazu wideo w Paryżu.

Filmografia

2003 Le bonheur de chanter (doc.)

2003 Concurso (doc.)

2005 Portrait de la pianiste Laure Favre-Kahn (doc.)

2005 Portrait de la pianiste Marcela Roggeri (doc.)

2008 Portrait du pianiste Evgeny Kissin (doc.)

2009 Nemanja Radulovic: Retour à Belgrade (doc.)

2012 Wszystko o mojej matce / Argerich / Bloody Daughter (doc.)

Opracowanie: Rafał Pawłowski

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Twórcy

reżyseria Stéphanie Argerich
scenariusz Stéphanie Argerich
zdjęcia Luc Peter, Stéphanie Argerich
montaż Vincent Pluss
dźwięk Nicolas Lefebvre, Marc von Stürler, Didier Rey
obsada Martha Argerich, Stephen Kovacevitch
producent Luc Peter, Pierre-Olivier Bardet
produkcja Intermezzo Films, Idéale Audience, RTS Radio Télévision Suisse, Schweizer Radio und Fernsehen, Arte
właściciel praw Intermezzo Films
język francuski, angielski, hiszpański
barwa kolor