English
zaloguj / zarejestruj

Skowyt harmonijki

Bruno Safadi
Harmonica’s Howl / O uivo da gaita
Brazylia 2013 / 72’

Eksperymentalna, przesycona słońcem i muzyką historia miłosnego trójkąta Antônii, Pedra i Luany. Są młodzi, atrakcyjni i zamożni, a do tego owładnięci miłością i sobą nawzajem. Reżyser Bruno Safadi przedstawia ich losy za pomocą nieoczywistych kontrastów takich jak: długie ujęcia i żywiołowa oprawa muzyczna, mglista symbolika i emocjonalna ostentacja, noc i dzień. Wyłaniający się z tego kalejdoskopu doznań obraz młodzieńczej namiętności, zapętlonej gdzieś pomiędzy fascynacją a odrzuceniem, jest szczery i kompletny zarazem.

Piotr Pluciński

Bruno Safadi

Urodził się w 1980 w Rio de Janeiro. Na arenie międzynarodowej zadebiutował w 2007 roku, gdy jego film fabularny Meu nome é Dindi wyświetlano w trakcie Rio Film Fest. Wcześniej kręcił głównie krótkometrażówki. Jako partner w TB Produções wyprodukował siedem pełnometrażowych filmów. Współpracował z takimi weteranami, jak Nelson Pereira dos Santos, Júlio Bressane czy Ivan Cardoso.

Filmografia

2004 Uma estrela pra Ioiô / A Star for Ioiô (short)

2007 Meu nome é Dindi

2011 Belair (co-dir., doc.)

2013 Éden

2013 Skowyt harmonijki / O uivo da gaita / Harmonica’s Howl

Opracowanie: Piotr Pluciński

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj

Twórcy

reżyseria Bruno Safadi
scenariusz Bruno Safadi
zdjęcia Ivo Lopes Araújo
montaż Luiz Pretti, Guto Parente
muzyka Guilherme Vaz
dźwięk Edson Secco
obsada Mariana Ximenes, Leandra Leal, Jiddu Pinheiro
producent Rita Toledo, Bruno Safadi, Ricardo Pretti, Carolina Benjamín
produkcja Daza Produção, Cultural LTDA ME, TB Produções, Alumbramento Produções, Cinematográficas Ltda
właściciel praw TB Produções
język portugalski
barwa kolor