English
zaloguj / zarejestruj

Noce z Théodorem

Sébastien Betbeder
Nights with Théodore / Les nuits avec Théodore
Francja 2012 / 67’

Pachnąca nocnym powietrzem i tajemnicą historia zagadkowego parku Buttes-Chaumont. Reżyser Sébastien Betbeder zostawia w niej miejsce zarówno na przewrotnie wykorzystane materiały z kronik telewizyjnych, jak i na niepokojącą bajkę o miłości, razem tworzące unurzaną w dźwiękach synth rocka mroczną sonatę na cześć nieuchwytnej przestrzeni. Nocne eskapady Théodore’a i Anny czynią park prawdziwym bohaterem filmu, formą spełnienia fantazji każdego romantyka o magii Paryża. Park ten jest równocześnie materialny i niematerialny, uzależnia jak narkotyk, ale daje w zamian niespotykaną energię. Jego genius loci przyciąga z elektromagnetyczną siłą melancholików odklejonych od tkanki codziennego życia. Koi i dręczy, prowadzi na manowce, a bywa, że sprowadza nieszczęście…

Piotr Szcześniak

Sébastien Betbeder

Urodził się w 1975 roku w Pau na południowym zachodzie Francji. Studiował w École des Beaux-Arts w Bordeaux oraz w Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains. W latach 2008–2011 wykładał w słynnej Design School of Geneva. Od 1999 roku tworzył liczne filmy krótkometrażowe, które były prezentowane na festiwalach w Locarno i Côté Court w Pantin. Jego średnie i pełne metraże pokazywano m.in. na festiwalach w Turynie, Paryżu i Rotterdamie.

Wybrana filmografia

1999 La fragilité des revenants (short)

2000 Le haut mal (short)

2006 Les mains d’Andréa (short)

2007 Nuage

2008 La vie lointaine

2010 Yoshido (Les autres vies)

2012 Noce z Théodorem / Les nuits avec Théodore / Nights with Théodore

Opracowanie: Piotr Szcześniak

Artykuły o filmie

Film w internecie

Twórcy

reżyseria Sébastien Betbeder
scenariusz Sébastien Betbeder
zdjęcia Denis Gaubert
montaż Julie Dupré
muzyka Sylvain Chauveau
dźwięk Roman Dymny, Xavier Griette
obsada Pio Marmaï, Agathe Bonitzer, Fabrice Adde, Sarah Le Picard, Emmanuel Siety, Noë Sampy, Nathalie Boutefeu, Laurent Lacotte
producent Frédéric Dubreuil
produkcja Envie de Tempête Productions
właściciel praw Envie de Tempête
język francuski
barwa kolor