English

Siedem łatwych utworów Mariny Abramović

Babette Mangolte
Seven Easy Pieces by Marina Abramović
USA 2007 / 95’

Podejdź do ściany. Przyciśnij się do niej całym ciałem. Skoncentruj się. Stwórz wizerunek samego siebie. To może być bardzo erotyczne. Dotknij mnie, muszę czuć, że jesteś blisko. Zobacz mnie – powtarza Marina Abramović, a Babette Mangolte przygląda się siedmiu performatywnym monodramom odgrywanym przez artystkę w 2005 roku w nowojorskim Muzeum Guggenheima. Wszystkie narodziły się w czasie społeczno-kulturowej rewolucji lat 60. i 70. Do dziś Marina Abramović karmi się emocjami widzów, które dzięki nim wywołuje. Fantazjuje, wyobraża sobie kształty i czuje ciepło krwi spływającej jej po brzuchu. Mangolte zamyka setki ludzi i siedem siedmiogodzinnych performance’ów Abramović w strukturze półtoragodzinnego filmu. Co robi, by nie rozrzedzić napięcia? Gdzie skrywa tysiące niewypowiedzianych słów? Jak wizualizuje bezczas, w którym utonął świat?

Babette Mangolte

Urodziła się w Montmorot we Francji w 1941 roku. Była pierwszą kobietą, którą w 1964 roku przyjęto do École Nationale de Photographie et de Cinématographie. Paryskie środowisko artystyczne okazało się dla niej mało inspirujące i pełne ograniczeń. W 1970 roku wyprowadziła się więc do Nowego Jorku, gdzie mieszka i pracuje już ponad 40 lat. Jest niezwykle aktywną, niezależną artystką, uwieczniającą na taśmie filmowej i fotograficznej m.in. spektakle Mariny Abramović, Trishny Brown i Philipa Glassa. Zanim zrealizowała swój pierwszy film (debiutowała w 1975 roku), była operatorką na planach filmowych Chantal Akerman i Yvonne Rainer. Na gruncie artystycznym współpracowała także z Richardem Foremanem, Robertem Rauschenbergiem, Michaelem Snowem i Robertem Whitmanem. Jej eksperymentalne, niemal pozbawione narracji filmy były pokazywane na festiwalach filmowych na całym świecie.

Wybrana filmografia

1977 The Camera: Je or La Camera: I

1980 The Cold Eye (My Darling, Be Careful)

1983 The Sky of Location (doc.)

1993 Four Pieces by Morris

2005 Les modèles de Pickpocket (video doc.)

2007 Siedem łatwych utworów Mariny Abramović / Seven Easy Pieces by Marina Abramović (doc.)

Artykuły o filmie

Film w internecie

Twórcy

reżyseria Babette Mangolte
scenariusz Babette Mangolte
zdjęcia Babette Mangolte
montaż Babette Mangolte
dźwięk Trokon Nagbe
obsada Marina Abramović
producent Sean Kelly, Marina Abramović
właściciel praw Sean Kelly Gallery
język angielski
barwa kolor