English

Inny świat

Dorota Kędzierzawska
Another World
Polska 2012 / 97’

Inny świat to dokument biograficzny o życiu jednej z najbardziej cenionych aktorek w historii polskiej kinematografii – Danucie Szaflarskiej. Ta dziewięćdziesięciosiedmioletnia odtwórczyni m.in. roli Haliny Tokarskiej w Zakazanych piosenkach i Krysi Różyckiej w Skarbie (reż. Leonard Buczkowski) do dziś występuje w teatrze i gra w filmach. Nie jest jej obcy bardzo współczesny repertuar, wystarczy przywołać sztukę Między nami dobrze jest Doroty Masłowskiej graną w TR Warszawa. Spotkanie Kędzierzawskiej, Reinharta i Szaflarskiej zaowocowało pełnometrażowym filmem dokumentalnym, w którym aktorka bez ogródek opowiada o swojej przeszłości. Odwołuje się do dzieciństwa na wsi, relacjonuje wydarzenia okupacyjne. Jej historia jest pełna anegdot i ostrych, satyrycznych, a czasem bardzo osobistych wspomnień.

Dorota Kędzierzawska

Reżyserka, scenarzystka. Spod jej ręki wyszły m.in. nagradzane w Polsce i za granicą Wrony, Nic, Pora umierać czy Jutro będzie lepiej. Od lat współpracuje z operatorem Arturem Reinhardtem. Oboje są właścicielami firmy Kid Film, w której produkują filmy własnego autorstwa. Ich „ostatnim dzieckiem” jest projekt Polska światłoczuła promujący ambitne polskie kino. Film Jutro będzie lepiej został nagrodzony w kategorii Generation Kplus Grand Prix Deutsche Kinderhilfswerk dla najlepszego pełnometrażowego filmu fabularnego na Berlinale 2011.

Wybrana filmografia

1991 Diabły, diabły / The Devils, the Devils

1994 Wrony / The Crows

2005 Jestem / I Am

2007 Pora umierać / Time to Die

2010 Jutro będzie lepiej / Tomorrow Will Be Better

2012 Inny świat / Another World (doc.)

Twórcy

reżyseria Dorota Kędzierzawska
scenariusz Dorota Kędzierzawska
zdjęcia Artur Reinhart
montaż Dorota Kędzierzawska, Artur Reinhart
muzyka Włodek Pawlik
obsada Danuta Szaflarska
producent Artur Reinhart
produkcja Narodowy Instytut Audiowizualny NInA, TVP Kultura, Kid Film
właściciel praw Narodowy Instytut Audiowizualny NInA
język polski
barwa kolor