English

Reinkarnacja - finall

Witold Giersz
Reincarnation - Finall
Polska 1986 / 4’

W ostatniej części trylogii autor zamienia sen i swobodne obrazowanie na język filozoficznej przypowieści. Oglądamy koniec świata w wiejskiej scenerii, apokalipsę jednej rzeczywistości na rzecz drugiej, większej. Giersz gra skalą, pokazując, że potęga jest względna.

Krzysztof Giersz

Wybitny twórca animacji, autor blisko 50 filmów, za które otrzymał ponad 60 nagród i wyróżnień na wielu prestiżowych festiwalach. Urodził się w 1927 roku w Poraju koło Częstochowy. Miał być ekonomistą, został filmowcem. Karierę zaczynał w 1950 roku w Wytwórni Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej (ówczesnej Spółdzielni Produkcyjnej Filmów Rysunkowych "Śląsk"). W chwili ukończenia w 1974 roku Wydziału Reżyserii łódzkiej Filmówki był reżyserem już od osiemnastu lat. Współtworzył warszawskie Studio Filmów Rysunkowych (obecnie Studio Miniatur Filmowych). Debiutował w 1956 roku filmem Tajemnica starego zamku, a jego Mały western był pierwszym - w pełni autorskim - polskim filmem animowanym i jednocześnie rewolucją gatunku. Giersz zastąpił zwykły rysunek miękką plamą koloru bez konturów, malowaną bezpośrednio na celuloidzie.

Jest laureatem wielu nagród, m.in. Złotego Medalu "Gloria Artis" (2008), nagrody Ministra Kultury za całokształt twórczości w dziedzinie filmu animowanego (1979, 2001), nagrody Prezesa Rady Ministrów za twórczość dla dzieci i młodzieży (1979, 1981), nagrody im. Zenona Wasilewskiego (1979), a także wielu prestiżowych nagród zdobytych na najważniejszych festiwalach filmowych m.in. w Cannes, Oberhausen, Teheranie, Turynie.

20 stycznia 2012 Witold Giersz odebrał nagrodę specjalną CIFEJ za całokształt twórczości. CIFEJ (Centre International du Film pour l'Enfance et la Jeunesse) to międzynarodowa organizacja zajmująca się problematyką filmu i twórczości audiowizualnej dla dzieci i młodzieży. Giersz jest członkiem Koła Realizatorów Filmów dla Dzieci i Młodzieży Stowarzyszenia Filmowców Polskich w Warszawie. Przed pięcioma laty Stowarzyszenie Filmowców Polskich wyróżniło go nagrodą za wybitne osiągnięcia artystyczne. Rok później otrzymał Nagrodę Specjalną "Platynowe Koziołki" za dorobek twórczy w dziedzinie filmu animowanego dla dzieci na 26. Międzynarodowym Festiwalu Filmów Młodego Widza "Ale Kino!" w Poznaniu.

Ważne miejsce w twórczości Giersza zajmują filmy animowane dla dzieci, wśród nich słynny serial Proszę słonia obsypany wieloma nagrodami oraz Tytus, Romek i A'Tomek, według kultowego komiksu Papcia Chmiela. W filmowej realizacji Giersz był autorem scenariusza i kierownikiem serii. Jako ceniony wykładowca wychował kilka pokoleń filmowców animatorów.

Filmografia

1956 Tajemnica starego zamku / The Mystery of the Old Castle (short, anim.)

1957 W dżungli / In the Jungle (short, anim.)

1958 Przygoda marynarza / A Sailor’s Adventure (short, anim.)

1959 Wiosenne przygody krasnala Hałabały / A Dwarf’s Spring Adventure (short, anim.)

1959 Neonowa fraszka / The Neon Trifle (short, anim.)

1960 Maływestern / The Little Western (short, anim.)

1961 Skarb Czarnego Jack’a / Black Jack’s Treasure (short, anim.)

1962 Oczekiwanie / Awainting (short, anim., co-dir.)

1962 W piaskach pustyni / In the Sands of the Desert (short, anim., episode 8 of Jacek Śpioszek / Sleepy Jack series)

1962 Podarta książka / A Torn Book (short, anim., episode 12 of Jacek Śpioszek / Sleepy Jack series)

1963 Madame Soprani (short, anim., episode 8 of Na tropie... / Tracking the Trailseries)

1963 Dinozaury / Dinosaurs (short, anim.)

1963 Czerwone i czarne / The Red and the Black (short, anim.)

1964 Ladies and Gentlemen (short, anim.)

1964 Kłopoty z ciepłem / Heat Troubles (short, anim.)

1965 Korzeń / The Root (short, anim.)

1966 Kartoteka / The Card-Index (short, anim.)

1967 Koń / A Horse (short, anim.)

1968 Przeprowadzka Dominika (short, anim., episode 5 of Proszę słonia / Be My Guest, Mr. Elephant series)

1968 Wycieczka za miasto (short, anim., episode 6 of Proszę słonia / Be My Guest, Mr. Elephant series)

1968 Admirał / The Admiral (short, anim.)

1969 Intelektualista / The Intellectualist (short, anim.)

1969 Rozbitkowie / Brodolomci / Castaways (co-dir., short, anim.)

1969 Oto życie / C’est la vie / That is Life (co-dir., short, anim.)

1970 Wspaniały marsz / The Splendid March (short, anim.)

1971 Kierowca doskonały / The Perfect Driver (short, anim.)

1972 Kaskader / Stuntman (short, anim.)

1973 Stary kowboj / The Old Cowboy (short, anim.)

1973 Rodzina indonezyjska / An Indonesian Family (short, anim.)

1974 Ślady / Footprints (short, anim.)

1975 Pożar / Fire (short, anim.)

1976 Wielkie koty / Big Cats and How They Came To Be (short, anim.)

1977 Malowanki / Farbanje / Cheating (short, anim.)

1978 Skansen / Ethnographical Museum (short, anim.)

1978 Proszę słonia / Be My Guest, Mr. Elephant

1984 Gwiazda / The Star (short, anim.)

1986 Reinkarnacja – andante / Reincarnation – Andante (short, anim.)

1986 Reinkarnacja – finall / Reincarnation – Finall (short, anim.)

1987 Dżungla / The Jungle (short, anim., episode 1 of Czarny Błysk / Black Flashseries)

1988 Premiera / Premiere (short, anim., episode 2 of Czarny Błysk / Black Flashseries)

1988 Mściwy Jose / Spiteful Jose (short, anim., episode 3 of Czarny Błysk / Black Flashseries)

1988 Porwanie / Kidnapping (short, anim., episode 4 of Czarny Błysk / Black Flashseries)

1991 Rozstanie / Farewell (short, anim., episode 3 of Czarny Błysk / Black Flashseries)

1993 Rondo alla Turca (short, anim.)

1996 W grocie króla gór / In the Cave of the Mountain King (short, anim.)

2003 Żywa woda / The Living Water (short, anim., episode 6 of Baśnie i bajki polskie series)

2004 Czerwone wzgórze / Red Hill. A Story from Singapore (co-dir., short, anim., episode 1 of Animated Tales of the World series)

Twórcy

reżyseria Witold Giersz
scenariusz Witold Giersz, Piotr Kapuściński
zdjęcia Kazimierz Strzemecki
muzyka Wojciech Jagielski
animacja Witold Giersz
opracowanie plastycznie Witold Giersz
producent Ewa Samborska
produkcja Telewizyjne Studio Filmów Animowanych w Poznaniu
właściciel praw Telewizyjne Studio Filmów Animowanych w Poznaniu
język bez dialogów
barwa kolor