English

W dżungli

Witold Giersz
In the Jungle
Polska 1957 / 10’

Przyrodnik zbierający motyle zostaje zaatakowany przez tygrysa. Z pomocą przychodzą mu małe małpki.

[filmpolski.pl]

Witold Giersz

Wybitny twórca animacji, autor blisko 50 filmów, za które otrzymał ponad 60 nagród i wyróżnień na wielu prestiżowych festiwalach. Urodził się w 1927 roku w Poraju koło Częstochowy. Miał być ekonomistą, został filmowcem. Karierę zaczynał w 1950 roku w Wytwórni Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej (ówczesnej Spółdzielni Produkcyjnej Filmów Rysunkowych Śląsk). W chwili ukończenia w 1974 roku Wydziału Reżyserii łódzkiej Filmówki był reżyserem już od 18 lat. Współtworzył warszawskie Studio Filmów Rysunkowych (obecnie Studio Miniatur Filmowych). Debiutował w 1956 roku filmem Tajemnica starego zamku, a jego Mały western był pierwszym – w pełni autorskim – polskim filmem animowanym i jednocześnie rewolucją gatunku. Giersz zastąpił zwykły rysunek miękką plamą koloru bez konturów, malowaną bezpośrednio na celuloidzie.

Jest laureatem wielu nagród, m.in. Złotego Medalu Gloria Artis (2008), nagrody Ministra Kultury za całokształt twórczości w dziedzinie filmu animowanego (1979, 2001), nagrody Prezesa Rady Ministrów za twórczość dla dzieci i młodzieży (1979, 1981), nagrody im. Zenona Wasilewskiego (1979), a także wielu prestiżowych nagród zdobytych na najważniejszych festiwalach filmowych, m.in. w Cannes, Oberhausen, Teheranie, Turynie.

20 stycznia 2012 Witold Giersz odebrał nagrodę specjalną CIFEJ za całokształt twórczości. CIFEJ (Centre International du Film pour l'Enfance et la Jeunesse) to międzynarodowa organizacja zajmująca się problematyką filmu i twórczości audiowizualnej dla dzieci i młodzieży. Giersz jest członkiem Koła Realizatorów Filmów dla Dzieci i Młodzieży Stowarzyszenia Filmowców Polskich w Warszawie. Przed pięcioma laty Stowarzyszenie Filmowców Polskich wyróżniło go nagrodą za wybitne osiągnięcia artystyczne. Rok później otrzymał Nagrodę Specjalną Platynowe Koziołki za dorobek twórczy w dziedzinie filmu animowanego dla dzieci na 26. Międzynarodowym Festiwalu Filmów Młodego Widza Ale Kino! w Poznaniu.

Ważne miejsce w twórczości Giersza zajmują filmy animowane dla dzieci, wśród nich słynny serial Proszę słonia obsypany wieloma nagrodami oraz Tytus, Romek i A'Tomek, według kultowego komiksu Papcia Chmiela. W filmowej realizacji Giersz był autorem scenariusza i kierownikiem serii. Jako ceniony wykładowca wychował kilka pokoleń filmowców animatorów.

Filmografia

1956 Tajemnica starego zamku / The Mystery of the Old Castle (short, anim.)

1957 W dżungli / In the Jungle (short, anim.)

1958 Przygoda marynarza / A Sailor's Adventure (short, anim.)

1959 Neonowa fraszka / The Neon Trifle (short, anim.)

1959 Wiosenne przygody krasnala Hałabały / A Dwarf's Spring Adventure (short, anim.)

1960 Mały western / The Little Western (short, anim.)

1961 Skarb Czarnego Jacka / Black Jack's Treasure (short, anim.)

1962 Oczekiwanie / Awainting (short, anim., co-dir.)

1962 W piaskach pustyni / In the Sands of the Desert (short, anim., episode 8 of Jacek Śpioszek / Sleepy Jack series)

1962 Podarta książka / A Torn Book (short, anim., episode 12 of Jacek Śpioszek / Sleepy Jack series)

1963 Czerwone i czarne / The Red and the Black (short, anim.)

1963 Dinozaury / Dinosaurs (short, anim.)

1963 Madame Soprani (short, anim., episode 8 of Na tropie… / Tracking the Trail series)

1964 Ladies and Gentlemen (short, anim.)

1964 Kłopoty z ciepłem / Heat Troubles (short, anim.)

1965 Korzeń / The Root (short, anim.)

1966 Kartoteka / The Card-Index (short, anim.)

1967 Koń / A Horse (short, anim.)

1968 Admirał / The Admiral (short, anim.)

1968 Przeprowadzka Dominika (short, anim., episode 5 of Proszę słonia / Be My Guest, Mr. Elephant series)

1968 Wycieczka za miasto (short, anim., episode 6 of Proszę słonia / Be My Guest, Mr. Elephant series)

1969 Curriculum vitae / CV (co-dir., short, anim.)

1969 Intelektualista / The Intellectualist (short, anim.)

1969 Oto życie / C'est la vie / That Is Life (co-dir., short, anim.)

1969 Rozbitkowie / Brodolomci / Castaways (co-dir., short, anim.)

1970 Wspaniały marsz / The Splendid March (short, anim.)

1971 Kierowca doskonały / The Perfect Driver (short, anim.)

1972 Kaskader / Stuntman (short, anim.)

1973 Stary kowboj / The Old Cowboy (short, anim.)

1973 Rodzina indonezyjska / An Indonesian Family (short, anim.)

1974 Ślady / Footprints (short, anim.)

1975 Pożar / Fire (short, anim.)

1976 Wielkie koty / Big Cats and How They Came to Be (short, anim.)

1977 Ruch uliczny / Promet v mavcu / Street Traffic in a Cast (co-dir., short, anim.)

1978 Skansen / Ethnographical Museum(short, anim.)

1978 Proszę słonia / Be My Guest, Mr. Elephant

1979 Malowanki / Farbanje / Cheating (short, anim.)

1981 Rower to rower / Kolo naj bo kolo / A Bike Is a Bike (co-dir., short, anim.)

1984 Gwiazda / The Star (short, anim.)

1986 Reinkarnacja - andante / Reincarnation - Andante (short, anim.)

1986 Reinkarnacja - finall / Reincarnation - Finall (short, anim.)

1987 Dżungla / The Jungle (short, anim., episode 1 of Czarny Błysk / Black Flash series)

1988 Premiera / Premiere (short, anim., episode 2 of Czarny Błysk / Black Flash series)

1988 Mściwy Jose / Spiteful Jose (short, anim., episode 3 of Czarny Błysk / Black Flash series)

1988 Porwanie / Kidnapping (short, anim., episode 4 of Czarny Błysk / Black Flash series)

1991 Rozstanie / Farewell (short, anim.)

1993 Rondo alla Turca (short, anim.)

1996 W grocie króla gór / In the Cave of the Mountain King (short, anim.)

2003 Żywa woda / The Living Water (short, anim., episode 6 of Baśnie i bajki polskie /PolishFairy Talesseries)

2004 Czerwone wzgórze / Red Hill. A Story from Singapore (co-dir., short, anim., episode 1 of Animowane baśnie świata / Animated Tales of the World series)

Twórcy

reżyseria Witold Giersz
scenariusz Zdzisław Karta
zdjęcia Zdzisław Poznański
muzyka Grażyna Bacewicz
opracowanie plastycznie Wacław Kondek
produkcja Studio Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej
właściciel praw Studio Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej
język bez dialogów
barwa kolor