English
zaloguj / zarejestruj

Ciche światło

Carlos Reygadas
Silent Light / Stellet licht
Meksyk, Francja, Holandia, Niemcy 2007 / 145’

Johan, pobożny mąż i ojciec licznej rodziny, zakochuje się w innej kobiecie. Mężczyzna jest rozdarty między lojalnością wobec żony a nowym uczuciem.

Reygadas swój trzeci film pełnometrażowy (znany widzom konkursu głównego 7. edycji Nowych Horyzontów) osadza w środowisku mennonitów – protestanckiego wyznania, w którym reguły życia nie zmieniły się od XVI wieku. Portretując zamkniętą społeczność, posiadającą własną kulturę, język i oryginalną teologię, reżyser poszerza jednocześnie swój stylistyczny horyzont. Ciche światło wydaje się otwierać nowy rozdział w filmografii artysty: widoczne w poprzednich filmach przywiązanie do drastycznych środków i aktorskiej improwizacji ustępuje tu miejsca większej precyzji i klarowności pomysłów oraz dążeniu do estetycznej harmonii.

Krzysztof Świrek

nagrody

Cannes IFF 2007 – Jury Prize; Rio de Janeiro IFF 2007 – FIPRESCI Prize; Chicago IFF 2007 – Gold Hugo; Ariel Awards 2008 – Golden Ariel

Carlos Reygadas

Urodził się w 1971 roku, wychował w Mexico City. Ukończył studia prawnicze ze specjalizacją w prawie międzynarodowym. Porzucił karierę urzędniczą dla kina. Pierwszą krótkometrażówkę pokazał podczas belgijskiego konkursu dla niezależnych filmowców w 1999 roku. Trzy lata później zrealizował wedle własnego scenariusza Japón – pełnometrażowy debiut fabularny. Film zwrócił uwagę krytyki i zdobył nagrody na festiwalach w Cannes, São Paulo czy Rio de Janeiro. Jego Bitwa w niebie z 2005 roku została nominowana do Złotej Palmy na festiwalu w Cannes. Film, podobnie jak debiut, wzbudził wiele kontrowersji, ale zarazem ugruntował pozycję Reygadasa jako jednego z najciekawszych młodych reżyserów Ameryki Południowej. Ukończone w 2007 roku Ciche światło podejmuje najważniejsze dla autora wątki w formie najbardziej zbliżonej do klasycznych wzorców kina metafizycznego. W 2010 roku twórca nakręcił krótki metraż To jest królestwo moje na potrzeby nowelowego filmu Rewolucja, stanowiącego zbiór wariacji młodych filmowców na temat dziedzictwa i konsekwencji rewolucji meksykańskiej. W roku 2012 na festiwalu w Cannes pokazano najnowszy jego film, Post Tenebras Lux.

Pomimo tego, że nakręcił dopiero cztery filmy pełnometrażowe, Reygadas zdołał wypracować własny styl, bazując na trudnej technice pracy z nieprofesjonalnymi aktorami (często metodą prowokowanej improwizacji) i wierze w siłę klasycznych środków kina. W wywiadach odznacza się radykalizmem, konsekwencją i klarownością refleksji nad własnymi twórczymi wyborami. Jest zwolennikiem czystej estetyki oraz intuicji i wewnętrznego wglądu jako podstawowych metod pracy reżysera.

Filmografia

1999 Max / Maxhumain / Max (short)

1999 Jeńcy / Prisioneros / Prisoners (short)

2002 Japón / Japón / Japan

2004 Filmando Batalla en el cielo

2005 Bitwa w niebie / Batalla en el cielo / Battle in Heaven

2007 Ciche światło / Stellet licht / Silent Light

2010 To jest królestwo moje / Este es mi reino / This Is My Kingdom (segment in Rewolucja / Revolución / Revolution)

2012 Post tenebras lux / Post Tenebras Lux

Opracowanie: Krzysztof Świrek

Twórcy

reżyseria Carlos Reygadas
scenariusz Carlos Reygadas
zdjęcia Alexis Zabé, archival footage
montaż Natalia López
dźwięk Raúl Locatelli
obsada Cornelio Wall, Maria Pankratz, Miriam Toews, Peter Wall, Jacobo Klassen, Elizabeth Fehr
producent Jaime Romandia, Carlos Reygadas
produkcja Mantarraya Producciones, No Dream Cinema
polski dystrybutor Gutek Film
język Plautdietsch, hiszpański, francuski, angielski
barwa kolor