English
zaloguj / zarejestruj

SYNCPOINT

Isabell Spengler
Niemcy 2007 / 4’

Jako przetłumaczony na język filmu performance muzyczny grupy Larry Peacock, SYNCPOINT, łączy obrazy stworzone bezpośrednio na taśmie filmowej z obrazami uzyskanymi za pomocą normalnej ekspozycji, nakręconymi 24 klatki na sekundę kamerą 16 mm. Larry Peacock to feministyczny projekt wykorzystujący muzykę elektroniczną i popularną w sposób odzwierciedlający politykę płci i rolę publiczności. Projekt ten destabilizuje nie tylko normatywność obu kategorii płci, ale także kategorii sztuki takich, jak „wysoka” i „niska”, „taniec”, „koncert-występ” oraz „choreografia”.

Stefanie Schulte Strathaus

Jack Smith

awangardowy reżyser filmowy, przedstawiciel nurtu queer w Nowym Kinie Amerykańskim, fotografik, aktor, pionier performance'u, wielbiciel starych hollywoodzkich filmów klasy B. Urodził się w Columbus (Ohio) w 1932 roku, dorastał w Teksasie, do Nowego Jorku przyjechał w 1953 roku, by we wczesnych latach 60. stać się ikoną undergroundu w Greenwich Village. Znajdując się pod wpływem transgenderowego The Playhouse of The Ridiculous, grupy teatralnej Johna Vaccaro i Ronalda Tavela, był prekursorem filmowego campu, który z kolei wpływał na twórczość Andy'ego Warhola, wczesnego Johna Watersa, Kena Jacobsa, George'a Kuchara, Scotta i Beth B, a w teatrze i sztuce performance'u miał wpływ na Roberta Wilsona, Charlesa Ludlama, Cindy Sherman, Richarda Foremana. Jack Smith zmarł na AIDS 25 września 1989 roku w Nowym Jorku.

Filmografia

1950–1966 Porządne istoty / Respectable Creatues (short)

1960 Przestymulowany / Overstimulated (short)

1962 Taśma klejąca / Scotch Tape (short)

1963 Płonące istoty / Flaming Creatures

1963 Normalna miłość / Normal Love

1963 Żółta sekwencja / The Yellow Sequence (short)

1967 Ziele z wyspy Technikolor / Reefers of the Technicolor Island / Jungle Island (short)

1967–1970 (1998) Byłam panem Yvonne De Carlo / I Was a Male Yvonne De Carlo (short)

1968 Bez prezydenta / No President

1969 Piosenka do wynajęcia / Song for Rent (short)

1970 Ujęcia bez tytułu / Untitled Film Rushes

1971 Północ w Plaster Foundation / Midnight at the Plaster Foundation (short)

1978 Sinbad z Bagdadu / Sinbad of Baghdad (short)

1979 Oszołomy / Hot Air Specialists (short)

Isabell Spengler

Urodziła się w Berlinie w 1972 roku. Skończyła berlińską Akademię Sztuk Pięknych (UDK), gdzie obecnie wykłada. Jej filmy, instalacje wideo oraz prace fotograficzne można zobaczyć na międzynarodowych wystawach sztuki i festiwalach filmowych. Mieszka i pracuje w Los Angeles i Berlinie.

Wybrana filmografia

1998 Psychic Tequila Tarot (short)

2003 Permanent Residents (short)

2007 SYNCPOINT (short)

Twórcy

reżyseria Isabell Spengler
scenariusz Isabell Spengler, Larry Peacock
zdjęcia Isabell Spengler
montaż Isabell Spengler
muzyka Larry Peacock
właściciel praw Arsenal – Institut für Film und Videokunst
język bez dialogów
barwa kolor i cz.-b.