English
zaloguj / zarejestruj

Hotel

Heinz Emigholz
RFN 1975 / 27’

Tytuł filmu stanowi hołd złożony pokazom Jacka Smitha, takim jak Lucky Landlordism of Rented Paradise 9 czy szczególnie Horrror of the Rented World 9, jego występowi scenicznemu w „Collective for Living Cinema” w 1975 roku. Mądrą refleksją tamtych czasów było zdanie, którego obwieszczenie powodowało opinię, że jest albo niesfornym, albo wrażliwym: Sam jestem tu turystą.

Stefanie Schulte Strathaus

Jack Smith

awangardowy reżyser filmowy, przedstawiciel nurtu queer w Nowym Kinie Amerykańskim, fotografik, aktor, pionier performance'u, wielbiciel starych hollywoodzkich filmów klasy B. Urodził się w Columbus (Ohio) w 1932 roku, dorastał w Teksasie, do Nowego Jorku przyjechał w 1953 roku, by we wczesnych latach 60. stać się ikoną undergroundu w Greenwich Village. Znajdując się pod wpływem transgenderowego The Playhouse of The Ridiculous, grupy teatralnej Johna Vaccaro i Ronalda Tavela, był prekursorem filmowego campu, który z kolei wpływał na twórczość Andy'ego Warhola, wczesnego Johna Watersa, Kena Jacobsa, George'a Kuchara, Scotta i Beth B, a w teatrze i sztuce performance'u miał wpływ na Roberta Wilsona, Charlesa Ludlama, Cindy Sherman, Richarda Foremana. Jack Smith zmarł na AIDS 25 września 1989 roku w Nowym Jorku.

Filmografia

1950–1966 Porządne istoty / Respectable Creatues (short)

1960 Przestymulowany / Overstimulated (short)

1962 Taśma klejąca / Scotch Tape (short)

1963 Płonące istoty / Flaming Creatures

1963 Normalna miłość / Normal Love

1963 Żółta sekwencja / The Yellow Sequence (short)

1967 Ziele z wyspy Technikolor / Reefers of the Technicolor Island / Jungle Island (short)

1967–1970 (1998) Byłam panem Yvonne De Carlo / I Was a Male Yvonne De Carlo (short)

1968 Bez prezydenta / No President

1969 Piosenka do wynajęcia / Song for Rent (short)

1970 Ujęcia bez tytułu / Untitled Film Rushes

1971 Północ w Plaster Foundation / Midnight at the Plaster Foundation (short)

1978 Sinbad z Bagdadu / Sinbad of Baghdad (short)

1979 Oszołomy / Hot Air Specialists (short)

Heinz Emigholz

Urodził się w 1948 roku. Jest filmowcem, aktorem, artystą, pisarzem i producentem. Piastuje też funkcję profesora filmu eksperymentalnego na Berlińskiej Akademii Sztuk Pięknych (UDK). Założyciel wytwórni Pym Films. Twórca wielu filmów eksperymentalnych i dokumentów.

Wybrana filmografia

1976 Hotel (short)

1988 Die Wiese der Sachen / The Meadow of Things (doc.)

2007 Schindlers Häuser / Schindler’s Houses (doc.)

Twórcy

reżyseria Heinz Emigholz
scenariusz Heinz Emigholz
zdjęcia Heinz Emigholz
montaż Heinz Emigholz
muzyka Marcia Bronstein
obsada Silke Grossmann, Heinz Emigholz
producent Heinz Emigholz
właściciel praw Arsenal – Institut für Film und Videokunst
język bez dialogów
barwa kolor