English
zaloguj / zarejestruj

I Shot Jack Two

Ela Troyano, Uzi Parnes
USA  / 94’
performance filmowy

Jack Smith nazywany był ojcem chrzestnym performance’u. Każda projekcja była niespodzianką, bo artysta znany był z notorycznego cięcia i przemontowywania „na żywo” swoich filmów. Ela Troyano i Uzi Parnes kontynuują tę tradycję – łącząc fragmenty legendarnego filmu Buble People Eli Troyano z Exotic Dreams oraz Stars of L.E.S. – serią zdjęć Smitha, które Parnes wykonał na początku lat 80. W Bubble People, rzadko wyświetlanym, kultowym filmie Troyano, Jack Smith i Phoebe Legere przebrani są za Bąbelkowe Boginie, a reszta performerów (łącznie z Parnesem) – za Marilyn Monroe. Improwizowany film miał miejsce w lofcie Uziego Parnesa w 1982 roku, w tle widać jego rzeźby i instalacje. Ela Troyano zapoznała mnie ze Smithem w 1979 roku, kiedy przyprowadziła go na imprezę do mojego loftu w SoHo – opowiada Uzi Parnes. – Niedługo potem się wprowadziła, a Jack stał się stałym bywalcem. Pisałem wtedy doktorat na wydziale Performance Studies na NYU i Jack zgodził się, żeby zrobił dokumentację jego owianych legendą spektakli. W zamian miałem robić mu piękne i stylowe zdjęcia reklamowe, których mógł używać do promocji swojej nieskromnej osoby. Smith dostawał odbitki, mi zostały negatywy, których używam teraz do rekonstrukcji jego spektakli.

Jack Smith

awangardowy reżyser filmowy, przedstawiciel nurtu queer w Nowym Kinie Amerykańskim, fotografik, aktor, pionier performance'u, wielbiciel starych hollywoodzkich filmów klasy B. Urodził się w Columbus (Ohio) w 1932 roku, dorastał w Teksasie, do Nowego Jorku przyjechał w 1953 roku, by we wczesnych latach 60. stać się ikoną undergroundu w Greenwich Village. Znajdując się pod wpływem transgenderowego The Playhouse of The Ridiculous, grupy teatralnej Johna Vaccaro i Ronalda Tavela, był prekursorem filmowego campu, który z kolei wpływał na twórczość Andy'ego Warhola, wczesnego Johna Watersa, Kena Jacobsa, George'a Kuchara, Scotta i Beth B, a w teatrze i sztuce performance'u miał wpływ na Roberta Wilsona, Charlesa Ludlama, Cindy Sherman, Richarda Foremana. Jack Smith zmarł na AIDS 25 września 1989 roku w Nowym Jorku.

Filmografia

1950–1966 Porządne istoty / Respectable Creatues (short)

1960 Przestymulowany / Overstimulated (short)

1962 Taśma klejąca / Scotch Tape (short)

1963 Płonące istoty / Flaming Creatures

1963 Normalna miłość / Normal Love

1963 Żółta sekwencja / The Yellow Sequence (short)

1967 Ziele z wyspy Technikolor / Reefers of the Technicolor Island / Jungle Island (short)

1967–1970 (1998) Byłam panem Yvonne De Carlo / I Was a Male Yvonne De Carlo (short)

1968 Bez prezydenta / No President

1969 Piosenka do wynajęcia / Song for Rent (short)

1970 Ujęcia bez tytułu / Untitled Film Rushes

1971 Północ w Plaster Foundation / Midnight at the Plaster Foundation (short)

1978 Sinbad z Bagdadu / Sinbad of Baghdad (short)

1979 Oszołomy / Hot Air Specialists (short)

Ela Troyano

Jest amerykańską reżyserką kubańskiego pochodzenia. Jej krótki film Carmelita Tropicana wygrał nagrodę Teddy na festiwalu filmowym w Berlinie. Działa też w teatrze, razem z siostrą, aktorką Carmelitą Tropicaną (Alina Troyano), od lat wystawiają sztuki off-Broadway. Z Uzim Parnesem tworzy spektakle kina na żywo.

Wybrana filmografia

1983 Totem of the Depraved

1983 The Bubble People

1994 Carmelita Tropicana: Your Kunst Is Your Waffen (short)

1997 Latin Boys Go to Hell

Uzi Parnes

Jest reżyserem, fotografem, aktorem i pisarzem, udzielającym się na nowojorskiej scenie artystycznej od 1980 roku. W latach 80. był bliskim współpracownikiem Jacka Smitha, ale też autorem tekstów o Smithowskim teatrze. Z Elą Troyano założył w 1980 roku „performance club Chandalier”, a w latach 2003–2005 prowadził w East Village galerię Uzi N.Y.