English
zaloguj / zarejestruj

Ziele z wyspy Technikolor

Jack Smith
Reefers of the Technicolor Island / Jungle Island
USA 1967 / 20’

Program Jacka Smitha z 1967 roku, Horror and Fantasy at Midnight, obejmował kilka niezależnych tytułów, „nagrań z podziemnych pieczar Doktora Szaleńca!”. Były wśród nich: Ziele z wyspy Technicolor, Ścierkobieta z Atlantydy, Szczurze bobki z Urana, Błotne gazy z Flatulandii, Płatek sadzy oraz Przestymulowany. Poza ostatnim Ziele jest jedynym, odnalezionym jako skończone, niezależne dzieło. O tym filmie było też najgłośniej. Recenzja Jonasa Mekasa w „Village Voice” zawierała opis filmu jako przedstawiającego najpiękniejszą roślinę marihuany, kwitnącą białą królową z koroną sięgającą nieba. Smith połączył te obrazy z sekwencjami ukazującymi inną królową – Mario Monteza – nakręconymi prawdopodobnie na plaży na Florydzie.

J. Hoberman / Live Film! Jack Smith!

Jack Smith

awangardowy reżyser filmowy, przedstawiciel nurtu queer w Nowym Kinie Amerykańskim, fotografik, aktor, pionier performance'u, wielbiciel starych hollywoodzkich filmów klasy B. Urodził się w Columbus (Ohio) w 1932 roku, dorastał w Teksasie, do Nowego Jorku przyjechał w 1953 roku, by we wczesnych latach 60. stać się ikoną undergroundu w Greenwich Village. Znajdując się pod wpływem transgenderowego The Playhouse of The Ridiculous, grupy teatralnej Johna Vaccaro i Ronalda Tavela, był prekursorem filmowego campu, który z kolei wpływał na twórczość Andy'ego Warhola, wczesnego Johna Watersa, Kena Jacobsa, George'a Kuchara, Scotta i Beth B, a w teatrze i sztuce performance'u miał wpływ na Roberta Wilsona, Charlesa Ludlama, Cindy Sherman, Richarda Foremana. Jack Smith zmarł na AIDS 25 września 1989 roku w Nowym Jorku.

Filmografia

1950–1966 Porządne istoty / Respectable Creatues (short)

1960 Przestymulowany / Overstimulated (short)

1962 Taśma klejąca / Scotch Tape (short)

1963 Płonące istoty / Flaming Creatures

1963 Normalna miłość / Normal Love

1963 Żółta sekwencja / The Yellow Sequence (short)

1967 Ziele z wyspy Technikolor / Reefers of the Technicolor Island / Jungle Island (short)

1967–1970 (1998) Byłam panem Yvonne De Carlo / I Was a Male Yvonne De Carlo (short)

1968 Bez prezydenta / No President

1969 Piosenka do wynajęcia / Song for Rent (short)

1970 Ujęcia bez tytułu / Untitled Film Rushes

1971 Północ w Plaster Foundation / Midnight at the Plaster Foundation (short)

1978 Sinbad z Bagdadu / Sinbad of Baghdad (short)

1979 Oszołomy / Hot Air Specialists (short)

Twórcy

reżyseria Jack Smith
scenariusz Jack Smith
zdjęcia Jack Smith
montaż Jack Smith
muzyka Tony Conrad
obsada Mario Montez
producent Jack Smith
właściciel praw Gladstone Gallery
źródło kopii Arsenal – Institut für Film und Videokunst
język bez dialogów
barwa kolor