English
zaloguj / zarejestruj

Porządne istoty

Jack Smith
Respectable Creatues
USA 1950–1966 / 24’

W Porządnych istotach Jack Smith łączy materiały filmowe ze swych projektów rozrzuconych na przestrzeni kilkunastu lat, sięgając początków lat 50. Pojawiają się tu fragmenty jego pierwszego filmu, Buzzards over Bagdad, sceny kręcone ponad dekadę później podczas karnawału w Rio de Janeiro oraz urywki Normalnej miłości, łącznie z alternatywną wersją Żółtej sekwencji. Kanwa fabularna wczesnych fragmentów jest w miarę prosta – María Montez, dziewczyna z haremu, wraz z kochankiem dosypują truciznę do wina kalifa. Ken Jacobs, z którym Smith pracował przy zdjęciach, nie podejrzewał go o ironiczne intencje, czego jednak nie można mu odmówić, oglądając zmontowany ponad dekadę później film.

J. Hoberman / Live Film! Jack Smith!

Jack Smith

awangardowy reżyser filmowy, przedstawiciel nurtu queer w Nowym Kinie Amerykańskim, fotografik, aktor, pionier performance'u, wielbiciel starych hollywoodzkich filmów klasy B. Urodził się w Columbus (Ohio) w 1932 roku, dorastał w Teksasie, do Nowego Jorku przyjechał w 1953 roku, by we wczesnych latach 60. stać się ikoną undergroundu w Greenwich Village. Znajdując się pod wpływem transgenderowego The Playhouse of The Ridiculous, grupy teatralnej Johna Vaccaro i Ronalda Tavela, był prekursorem filmowego campu, który z kolei wpływał na twórczość Andy'ego Warhola, wczesnego Johna Watersa, Kena Jacobsa, George'a Kuchara, Scotta i Beth B, a w teatrze i sztuce performance'u miał wpływ na Roberta Wilsona, Charlesa Ludlama, Cindy Sherman, Richarda Foremana. Jack Smith zmarł na AIDS 25 września 1989 roku w Nowym Jorku.

Filmografia

1950–1966 Porządne istoty / Respectable Creatues (short)

1960 Przestymulowany / Overstimulated (short)

1962 Taśma klejąca / Scotch Tape (short)

1963 Płonące istoty / Flaming Creatures

1963 Normalna miłość / Normal Love

1963 Żółta sekwencja / The Yellow Sequence (short)

1967 Ziele z wyspy Technikolor / Reefers of the Technicolor Island / Jungle Island (short)

1967–1970 (1998) Byłam panem Yvonne De Carlo / I Was a Male Yvonne De Carlo (short)

1968 Bez prezydenta / No President

1969 Piosenka do wynajęcia / Song for Rent (short)

1970 Ujęcia bez tytułu / Untitled Film Rushes

1971 Północ w Plaster Foundation / Midnight at the Plaster Foundation (short)

1978 Sinbad z Bagdadu / Sinbad of Baghdad (short)

1979 Oszołomy / Hot Air Specialists (short)

Twórcy

reżyseria Jack Smith
scenariusz Jack Smith
zdjęcia Jack Smith
montaż Jack Smith
muzyka Tony Conrad
obsada Tiny Tim, David Sachs, Beverly Grant, Francis Francine
producent Jack Smith
właściciel praw Gladstone Gallery
źródło kopii Arsenal – Institut für Film und Videokunst
język angielski
barwa kolor