English
zaloguj / zarejestruj

Kino ’74

Birgit Hein
RFN 1974 / 10’

Podczs pobytu w Kolonii latem 1974 roku Jack Smith uczestniczył w wystawie Kunst bleibt Kunst, Projekt ’74. Pojawił się też w filmie awangardowej artystki Birgit Hein, zrealizowanym dla telewizji niemieckiej. Hein pisała: Wszyscy zastanawialiśmy się, czy Jack Smith będzie zainteresowany udziałem. Zgodził się, stawiając jeden warunek – że sam będzie mógł zaprojektować całość projektu.

Marc Siegel

Jack Smith

awangardowy reżyser filmowy, przedstawiciel nurtu queer w Nowym Kinie Amerykańskim, fotografik, aktor, pionier performance'u, wielbiciel starych hollywoodzkich filmów klasy B. Urodził się w Columbus (Ohio) w 1932 roku, dorastał w Teksasie, do Nowego Jorku przyjechał w 1953 roku, by we wczesnych latach 60. stać się ikoną undergroundu w Greenwich Village. Znajdując się pod wpływem transgenderowego The Playhouse of The Ridiculous, grupy teatralnej Johna Vaccaro i Ronalda Tavela, był prekursorem filmowego campu, który z kolei wpływał na twórczość Andy'ego Warhola, wczesnego Johna Watersa, Kena Jacobsa, George'a Kuchara, Scotta i Beth B, a w teatrze i sztuce performance'u miał wpływ na Roberta Wilsona, Charlesa Ludlama, Cindy Sherman, Richarda Foremana. Jack Smith zmarł na AIDS 25 września 1989 roku w Nowym Jorku.

Filmografia

1950–1966 Porządne istoty / Respectable Creatues (short)

1960 Przestymulowany / Overstimulated (short)

1962 Taśma klejąca / Scotch Tape (short)

1963 Płonące istoty / Flaming Creatures

1963 Normalna miłość / Normal Love

1963 Żółta sekwencja / The Yellow Sequence (short)

1967 Ziele z wyspy Technikolor / Reefers of the Technicolor Island / Jungle Island (short)

1967–1970 (1998) Byłam panem Yvonne De Carlo / I Was a Male Yvonne De Carlo (short)

1968 Bez prezydenta / No President

1969 Piosenka do wynajęcia / Song for Rent (short)

1970 Ujęcia bez tytułu / Untitled Film Rushes

1971 Północ w Plaster Foundation / Midnight at the Plaster Foundation (short)

1978 Sinbad z Bagdadu / Sinbad of Baghdad (short)

1979 Oszołomy / Hot Air Specialists (short)

Birgit Hein

Birgit Hein jest filmowcem, teoretykiem filmu i emerytowaną profesor w Hochschule für Bildende Kunst w Braunschweig. Mieszka w Berlinie.

Wybrana filmografia

1967 S & W

1968 Rohfilm

1974 Kino ’74 (short)

1982 Love Stinks

1992 Die unheimlichen Frauen (doc.)

1995 Baby, I Will Make You Sweat

2000 La moderna poesia (doc.)

Twórcy

reżyseria Birgit Hein
scenariusz Birgit Hein, Jack Smith
zdjęcia Joseph Furtner, Bodo Kessler, Jürgen Müller, Karl Wächter
montaż Gisela Halbrucker, Ingeborg Schöpke
obsada Jack Smith
producent Kurt Zeimert
produkcja WDR
właściciel praw Arsenal – Institut für Film und Videokunst
język angielski, niemiecki
barwa kolor