English
zaloguj / zarejestruj

Oszołomy

Jack Smith
Hot Air Specialists
USA 1979 / 7’

Kolejny film z mieszkania w East Village: Smith znów wciela się w Rose Courtyard, znaną z Piosenki do wynajęcia. Tym razem Rose odpowiada na zaloty nieświadomego absztyfikanta, z wybuchowym skutkiem…

J. Hoberman / Live Film! Jack Smith!

Jack Smith

awangardowy reżyser filmowy, przedstawiciel nurtu queer w Nowym Kinie Amerykańskim, fotografik, aktor, pionier performance'u, wielbiciel starych hollywoodzkich filmów klasy B. Urodził się w Columbus (Ohio) w 1932 roku, dorastał w Teksasie, do Nowego Jorku przyjechał w 1953 roku, by we wczesnych latach 60. stać się ikoną undergroundu w Greenwich Village. Znajdując się pod wpływem transgenderowego The Playhouse of The Ridiculous, grupy teatralnej Johna Vaccaro i Ronalda Tavela, był prekursorem filmowego campu, który z kolei wpływał na twórczość Andy'ego Warhola, wczesnego Johna Watersa, Kena Jacobsa, George'a Kuchara, Scotta i Beth B, a w teatrze i sztuce performance'u miał wpływ na Roberta Wilsona, Charlesa Ludlama, Cindy Sherman, Richarda Foremana. Jack Smith zmarł na AIDS 25 września 1989 roku w Nowym Jorku.

Filmografia

1950–1966 Porządne istoty / Respectable Creatues (short)

1960 Przestymulowany / Overstimulated (short)

1962 Taśma klejąca / Scotch Tape (short)

1963 Płonące istoty / Flaming Creatures

1963 Normalna miłość / Normal Love

1963 Żółta sekwencja / The Yellow Sequence (short)

1967 Ziele z wyspy Technikolor / Reefers of the Technicolor Island / Jungle Island (short)

1967–1970 (1998) Byłam panem Yvonne De Carlo / I Was a Male Yvonne De Carlo (short)

1968 Bez prezydenta / No President

1969 Piosenka do wynajęcia / Song for Rent (short)

1970 Ujęcia bez tytułu / Untitled Film Rushes

1971 Północ w Plaster Foundation / Midnight at the Plaster Foundation (short)

1978 Sinbad z Bagdadu / Sinbad of Baghdad (short)

1979 Oszołomy / Hot Air Specialists (short)

Twórcy

reżyseria Jack Smith
scenariusz Jack Smith
zdjęcia Jack Smith
montaż Jack Smith
obsada Jack Smith
producent Jack Smith
właściciel praw Gladstone Gallery
źródło kopii Arsenal – Institut für Film und Videokunst
język bez dialogów
barwa kolor