English
zaloguj / zarejestruj

Byłam panem Yvonne De Carlo

Jack Smith
I Was a Male Yvonne De Carlo
USA 1967–1970 (1998) / 28’

Kręcony głównie pod koniec lat 60. i montowany ponad dekadę później film Byłam panem Yvonne De Carlo jest jednym z dzieł, w których Jack Smith odgrywa rolę fałszywego celebryty. Film rozpoczyna się fragmentem włączonym wcześniej do Bez prezydenta, zatytułowanym Marsh Gas of Flatulandia – czarno-białymi ujęciami pary uciekającej z włazu kanalizacyjnego oraz postaci wyłaniających się z oparów suchego lodu. Następnie, już w kolorze, pojawia się reżyser ubrany w kombinezon z lamparciej skóry, zasiadający wewnątrz Plaster Foundation (dwupoziomowego loftu Smitha będącego jego przestrzenią twórczą) w towarzystwie pielęgniarki. Jeden z fanów podaje mu fotografię z prośbą o autograf, podczas gdy Ondine, supergwiazda Warhola, robi im zdjęcie. Przemoc wybucha, kiedy pielęgniarka wyjmuje pejcz w celu zdyscyplinowania fanów gwiazdora. Gdy kobieca postać wyjmuje sztylet prezentowany na fotografii, Smith podskakuje i wyrywa jej broń. Film zamyka scena ukazująca koparkę parową pracującą na 14. ulicy, w miejscu, gdzie kiedyś stało kino.

J. Hoberman / Live Film! Jack Smith!

Jack Smith

awangardowy reżyser filmowy, przedstawiciel nurtu queer w Nowym Kinie Amerykańskim, fotografik, aktor, pionier performance'u, wielbiciel starych hollywoodzkich filmów klasy B. Urodził się w Columbus (Ohio) w 1932 roku, dorastał w Teksasie, do Nowego Jorku przyjechał w 1953 roku, by we wczesnych latach 60. stać się ikoną undergroundu w Greenwich Village. Znajdując się pod wpływem transgenderowego The Playhouse of The Ridiculous, grupy teatralnej Johna Vaccaro i Ronalda Tavela, był prekursorem filmowego campu, który z kolei wpływał na twórczość Andy'ego Warhola, wczesnego Johna Watersa, Kena Jacobsa, George'a Kuchara, Scotta i Beth B, a w teatrze i sztuce performance'u miał wpływ na Roberta Wilsona, Charlesa Ludlama, Cindy Sherman, Richarda Foremana. Jack Smith zmarł na AIDS 25 września 1989 roku w Nowym Jorku.

Filmografia

1950–1966 Porządne istoty / Respectable Creatues (short)

1960 Przestymulowany / Overstimulated (short)

1962 Taśma klejąca / Scotch Tape (short)

1963 Płonące istoty / Flaming Creatures

1963 Normalna miłość / Normal Love

1963 Żółta sekwencja / The Yellow Sequence (short)

1967 Ziele z wyspy Technikolor / Reefers of the Technicolor Island / Jungle Island (short)

1967–1970 (1998) Byłam panem Yvonne De Carlo / I Was a Male Yvonne De Carlo (short)

1968 Bez prezydenta / No President

1969 Piosenka do wynajęcia / Song for Rent (short)

1970 Ujęcia bez tytułu / Untitled Film Rushes

1971 Północ w Plaster Foundation / Midnight at the Plaster Foundation (short)

1978 Sinbad z Bagdadu / Sinbad of Baghdad (short)

1979 Oszołomy / Hot Air Specialists (short)

Twórcy

reżyseria Jack Smith
scenariusz Jack Smith
zdjęcia Jack Smith
montaż Jack Smith
muzyka Jerry Tatraglia
obsada Jack Smith, Ondine, Mario Montez
producent Jack Smith
właściciel praw Gladstone Gallery
źródło kopii Arsenal – Institut für Film und Videokunst
język bez dialogów
barwa kolor i cz.-b.