English
zaloguj / zarejestruj

Piosenka do wynajęcia

Jack Smith
Song for Rent
USA 1969 / 4’

Podczas pokazów w 1969 roku w Elgin Theater film Bez prezydenta poprzedzany był projekcją kolorowego filmu krótkometrażowego, zrealizowanego wspólnie przez Smitha i fotografa Dona Snydera (który robił też zdjęcia podczas sesji). Smith pojawił się w nim w czerwonej peruce i plastikowej szczęce jako swoje alter ego – Rose Courtyard – siedząc w wózku inwalidzkim pośród gruzów i szpargałów w Plaster Foundation. Na ścieżce dźwiękowej towarzyszy mu Kate Smith śpiewająca God Bless America. Rose, ubrana w czerwoną satynową suknię, trzymając bukiet zwiędłych róż, w końcówce pieśni wstaje i salutuje. Film znaleziono w puszce z różnymi materiałami, w których pojawiał się Jack Smith, opisanej jako: Piosenka do wynajęcia.

J. Hoberman / Live Film! Jack Smith!

Jack Smith

awangardowy reżyser filmowy, przedstawiciel nurtu queer w Nowym Kinie Amerykańskim, fotografik, aktor, pionier performance'u, wielbiciel starych hollywoodzkich filmów klasy B. Urodził się w Columbus (Ohio) w 1932 roku, dorastał w Teksasie, do Nowego Jorku przyjechał w 1953 roku, by we wczesnych latach 60. stać się ikoną undergroundu w Greenwich Village. Znajdując się pod wpływem transgenderowego The Playhouse of The Ridiculous, grupy teatralnej Johna Vaccaro i Ronalda Tavela, był prekursorem filmowego campu, który z kolei wpływał na twórczość Andy'ego Warhola, wczesnego Johna Watersa, Kena Jacobsa, George'a Kuchara, Scotta i Beth B, a w teatrze i sztuce performance'u miał wpływ na Roberta Wilsona, Charlesa Ludlama, Cindy Sherman, Richarda Foremana. Jack Smith zmarł na AIDS 25 września 1989 roku w Nowym Jorku.

Filmografia

1950–1966 Porządne istoty / Respectable Creatues (short)

1960 Przestymulowany / Overstimulated (short)

1962 Taśma klejąca / Scotch Tape (short)

1963 Płonące istoty / Flaming Creatures

1963 Normalna miłość / Normal Love

1963 Żółta sekwencja / The Yellow Sequence (short)

1967 Ziele z wyspy Technikolor / Reefers of the Technicolor Island / Jungle Island (short)

1967–1970 (1998) Byłam panem Yvonne De Carlo / I Was a Male Yvonne De Carlo (short)

1968 Bez prezydenta / No President

1969 Piosenka do wynajęcia / Song for Rent (short)

1970 Ujęcia bez tytułu / Untitled Film Rushes

1971 Północ w Plaster Foundation / Midnight at the Plaster Foundation (short)

1978 Sinbad z Bagdadu / Sinbad of Baghdad (short)

1979 Oszołomy / Hot Air Specialists (short)

Twórcy

reżyseria Jack Smith
scenariusz Jack Smith
zdjęcia Don Snyder
montaż Jack Smith
muzyka Kate Smith
obsada Jack Smith
producent Jack Smith
właściciel praw Gladstone Gallery
źródło kopii Arsenal – Institut für Film und Videokunst
język angielski
barwa kolor