English
zaloguj / zarejestruj

Przestymulowany

Jack Smith
Overstimulated
USA 1960 / 6’

Film nakręcony na czarno-białej taśmie w mieszkaniu Smitha na Lower East Side (gdzie później powstanie słynna Blonde Cobra Kena Jacobsa). Główne role zagrali Bob Fleischner i Jerry Sims – występujący także w Star Spangled to Death Jacobsa, ubrani w długie, przejrzyste sukienki i podskakujący przed migoczącym telewizorem. Praca kamery jest tu nieco mniej gorączkowa; film nakręcony został krótko po Taśmie klejącej, pochodzi prawdopodobnie z końca 1959 roku, sprzed kłótni i rozstania Smitha z Fleischnerem. W wyniku sukcesu Płonących istot Jonas Mekas pokrył koszty wywołania Przestymulowanego, który miał być (krótko) dystrybuowany przez Film-Makers’ Cooperative, zanim Smith zdecydował się wycofać oba filmy z rozpowszechniania. Następnie Przestymulowany został włączony do programu Horror and Fantasy at Midnight, który stopniowo ewoluował w projekt Bez prezydenta.

J. Hoberman / Live Film! Jack Smith!

Jack Smith

awangardowy reżyser filmowy, przedstawiciel nurtu queer w Nowym Kinie Amerykańskim, fotografik, aktor, pionier performance'u, wielbiciel starych hollywoodzkich filmów klasy B. Urodził się w Columbus (Ohio) w 1932 roku, dorastał w Teksasie, do Nowego Jorku przyjechał w 1953 roku, by we wczesnych latach 60. stać się ikoną undergroundu w Greenwich Village. Znajdując się pod wpływem transgenderowego The Playhouse of The Ridiculous, grupy teatralnej Johna Vaccaro i Ronalda Tavela, był prekursorem filmowego campu, który z kolei wpływał na twórczość Andy'ego Warhola, wczesnego Johna Watersa, Kena Jacobsa, George'a Kuchara, Scotta i Beth B, a w teatrze i sztuce performance'u miał wpływ na Roberta Wilsona, Charlesa Ludlama, Cindy Sherman, Richarda Foremana. Jack Smith zmarł na AIDS 25 września 1989 roku w Nowym Jorku.

Filmografia

1950–1966 Porządne istoty / Respectable Creatues (short)

1960 Przestymulowany / Overstimulated (short)

1962 Taśma klejąca / Scotch Tape (short)

1963 Płonące istoty / Flaming Creatures

1963 Normalna miłość / Normal Love

1963 Żółta sekwencja / The Yellow Sequence (short)

1967 Ziele z wyspy Technikolor / Reefers of the Technicolor Island / Jungle Island (short)

1967–1970 (1998) Byłam panem Yvonne De Carlo / I Was a Male Yvonne De Carlo (short)

1968 Bez prezydenta / No President

1969 Piosenka do wynajęcia / Song for Rent (short)

1970 Ujęcia bez tytułu / Untitled Film Rushes

1971 Północ w Plaster Foundation / Midnight at the Plaster Foundation (short)

1978 Sinbad z Bagdadu / Sinbad of Baghdad (short)

1979 Oszołomy / Hot Air Specialists (short)

Twórcy

reżyseria Jack Smith
scenariusz Jack Smith
zdjęcia Jack Smith
montaż Jack Smith
obsada Bob Fleischner, Jerry Sims
produkcja Jack Smith
właściciel praw Gladstone Gallery
źródło kopii Arsenal – Institut für Film und Videokunst
język bez dialogów
barwa cz.-b.