English
zaloguj / zarejestruj

Pina

Wim Wenders
Niemcy, Francja, Wielka Brytania 2011 / 103’

Pina nie jest biografią zmarłej przed dwoma laty choreografki Piny Bausch. To raczej hołd złożony przez Wima Wendersa jej twórczości i hymn na cześć sztuki. W subtelnym, wyciszonym filmie niemiecki twórca staje w obronie najdelikatniejszych wartości – uczuć, piękna, szacunku dla drugiego człowieka.

Reżyser zarejestrował najważniejsze przedstawienia artystki – Święto wiosny, Vollmond i Café Müller. Poprosił członków jej zespołu o wykonanie części układów na ulicach niemieckiego Wuppertalu. W filmie niemal nie padają słowa, środkiem ekspresji tancerzy jest ciało.

Pina nauczyła mnie, że nie trzeba zalewać widzów potokami słów – mówi autor dokumentu. – Otworzyła mi oczy na to, ile można zakomunikować gestem albo poprzez stworzenie odpowiedniej przestrzeni.

Chcąc wiarygodnie oddać tę przestrzeń na ekranie, Wenders wstrzymywał się z realizacją Piny ponad 20 lat. Czekał, aż kamery pozwolą mu zrekonstruować na ekranie świat wykreowany na scenie przez Bausch. Dziś, wykorzystując technologię 3D w dokumencie, autor Nieba nad Berlinem wytycza też nowe drogi dla kina. Pokazuje, że trzeci wymiar nie musi być tandetnym efektem, który sprowadza X muzę z powrotem na jarmark. Że może służyć wielkiej sztuce.

Krzysztof Kwiatkowski

nagrody

German Film Awards 2011 – Best Documentary

Wim Wenders

Właściwie Ernst Wilhelm Wenders. Jeden z najbardziej znanych reżyserów współczesnego kina niemieckiego urodził się w 1945 roku w Düsseldorfie. Studiował medycynę i filozofię. Przerwał jednak naukę i wyjechał do Paryża. Po powrocie do Niemiec podjął studia w Wyższej Szkole Filmu i Telewizji w Monachium, a od 1971 roku zajął się reżyserią i produkcją filmową. Od 1996 roku jest prezesem Europejskiej Akademii Filmowej, wykłada także na Akademii Sztuk Pięknych w Hamburgu. Żyje i pracuje w Berlinie oraz w Stanach Zjednoczonych. Przed Piną zrealizował dwa krótkie metraże w technologii 3D – Il Volo oraz If Buildings Could Talk.

Wybrana filmografia

1967 Schauplätze (short)

1970 Lato w mieście / Summer in the City

1984 Paryż, Texas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel uber Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1999 Buena Vista Social Club (doc.)

2005 Nie wracaj w te strony / Don’t Come Knocking

2008 Spotkanie w Palermo / Palermo Shooting

2011 Pina (doc.)

Opracowanie: Krzysztof Kwiatkowski

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj

Twórcy

reżyseria Wim Wenders
scenariusz Wim Wenders
zdjęcia Hélène Louvart, Jorg Widmer
montaż Toni Froschhammer
muzyka Thom
obsada Regina Advento, Malou Airaudo, Ruth Amarante, Jorge Puerta, Pina Bausch, Rainer Behr, Andrey Berezin
producent Wim Wenders, Gian-Piero Ringel, Chris Bolzli, Claudie Ossard
produkcja Neue Road Movies, Eurowide Film Production, Zweites Deutsches Fernsehen, ZDFtheaterkanal, ARTE, Tanztheater Wuppertal, Recorded Picture Company, Pictorion_das Werk
właściciel praw HanWay Films
źródło kopii Schedule2
język niemiecki, angielski, francuski
barwa kolor