English
zaloguj / zarejestruj

Viva Maria!

Agnieszka Smoczyńska
Polska 2010 / 17’

Symboliczna historia przekazywania głosu. Dokument poświęcony Marii Fołtyn, wybitnej polskiej śpiewaczce i reżyserce operowej, założycielce Towarzystwa Miłośników Muzyki Moniuszki. To właśnie z miłości do opery, a zwłaszcza do Moniuszki, śpiewała niegdyś przed Józefem Stalinem czy Fidelem Castro. Dzisiaj, gdy najlepsze lata kariery scenicznej ma już za sobą, koncentruje się na pracy dydaktycznej, z wielką pasją i niespotykaną energią wychowując swoją następczynię.

Agnieszka Smoczyńska

Absolwentka historii sztuki, kulturoznawstwa, reżyserii i Mistrzowskiej Szkoły Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy.

Filmografia

2010 Viva Maria! / Viva Maria! (/ doc., short film)

2007 Aria Diva (short film)

2005 Sieroty (doc., short flim)

2003 Kapelusz (short film)

2003 Guanipa (short film)

Twórcy

reżyseria Agnieszka Smoczyńska
scenariusz Agnieszka Smoczyńska
zdjęcia Marcin Sauter
producent Katarzyna Ślesicka
produkcja Mistrzowska Szkoła Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy
źródło kopii Mistrzowska Szkoła Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy
język polska
barwa kolor