English
zaloguj / zarejestruj

Oaza

Andrzej Barański
Polska 2009 / 24’

Pomysł fabularny został zaczerpnięty z konkretnej chwili z przeszłości Polski i ówczesnej sytuacji społecznej. W takim ujęciu jest to film historyczny, będący przypomnieniem lat osiemdziesiątych XX wieku. Ekspresja formy plastycznej Edwarda Dwurnika jest niezwykle trafną wizualizacją tamtych nastrojów. Idealne połączenie elementów poznawczych z kreacją artystyczną.

nagrody

OFAFA Kraków 2010 – Distinction

Andrzej Barański

Urodził się w 1941 r. w Pińczowie. Reżyser filmowy, scenarzysta. Po ukończeniu Technikum Budowlanego w Kielcach podjął studia na Politechnice Śląskiej w Gliwicach. Później studiował na wydziale reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Dyplom uzyskał w 1973. Przez kilka lat realizował filmy krótkometrażowe i oświatowe przede wszystkim w Wytwórni Filmów Oświatowych. W filmie fabularnym zadebiutował w roku 1979.

Wybrana filmografia

2009 Oaza / Oaza (short film, anim.)

2002 Parę osób, mały czas / A Few People, a Little Time

1998 Fotografia jest sztuką trudną / Photography is a Difficult Art (doc)

1990 Powtórka z zoologii / Zoology Revision (short film, anim.)

1980 Konstrukcja / Construction (short film, anim.)

1976 Lustro / The Mirror (short film)

Artykuły o filmie

Film w internecie

Twórcy

reżyseria Andrzej Barański
scenariusz Andrzej Barański
zdjęcia Andrzej Barański
muzyka Henryk Kuźniak
obsada (voices): Krzysztof Pluskota
producent Ewelina Gordziejuk, Eugeniusz Gordziejuk
produkcja Studio Miniatur Filmowych, Kino Polska TV
źródło kopii Studio Miniatur Filmowych
język polska
barwa kolor