English

Katalin Varga

Peter Strickland
Rumunia, Wlk. Brytania, Węgry 2009 / 82’

Nie ma bowiem jadu nad jad węża i nie ma gniewu nad gniew kobiety. Katalin Varga wie, że zemsta najlepiej smakuje na zimno. Gdy jej mąż dowiaduje się, że nie jest biologicznym ojcem ich syna, Orbána, wypędza matkę i bękarta z domu. Katalin wyrusza w podróż przez transylwańskie bezkresy, by odnaleźć gwałcicieli, którzy dziesięć lat wcześniej naznaczyli jej życie cierpieniem. W tej fascynującej i eklektycznej opowieści mieszają się gatunkowe wpływy thrillera, ludowej ballady i wyciszonej psychodramy. Autor, Brytyjczyk z krwi i kości, skoczył na głęboką wodę i nie utonął. Udało mu się odmalować barwny pejzaż obcych kultur (akcja dzieje się na węgierskojęzycznym obszarze Rumunii) i nakreślić wiarygodny portret skonfliktowanej wewnętrznie kobiety. Prowadzi Katalin ku dramatycznemu finałowi bez emfazy wielkiego dramaturga. Nie demonizuje ani bestialskiego czynu, ani odwetu. Nie moralizuje. To, co najważniejsze, pozostawia między słowami.

Michał Walkiewicz

Peter Strickland

Urodził się w Rading w 1973 r. W 1992 r. przygotował adaptację Przemiany Kafki dla amatorskiej grupy teatralnej. Zrealizował liczne filmy krótkometrażowe i gościł na Berlinale w 1997 r. ze swoim filmem Bubblegum. W 1996 r. wraz z grupą przyjaciół zapoczątkował projekt artystyczny The Sonic Catering Band łączący muzykę elektroniczną z kulinariami . Katalin Varga jest jego pierwszym filmem pełnometrażowym.

Wybrana filmografia:

1992 Rising Within the Realms of Sleep (kr.m.)

1993 Between God and Inspiration Lie Heaven and Hell (kr.m.)

1994 Relapse (kr.m.)

1994 Fallout (kr.m.)

1996 Bubblegum (kr.m.)

2009 Katalin Varga

Artykuły o filmie

Film w internecie