English

Życie Hayat

Reha Erdem
My Only Sunshine / Hayat var
Turcja, Grecja, Bułgaria 2008 / 121’

Bosfor symbolicznie dzieli Europę i Azję. Bosfor przedziela również życie i świat czternastoletniej Hayat. Na jednym jego brzegu jest szkoła i Stambuł, który oglądany z brzegu zachwyca migotaniem wieczornych świateł i kolorami, jednak widziany od środka nie ma w sobie nic z malowniczej metropolii. Na drugim brzegu jest nie dający bezpieczeństwa i schronienia dom. Obydwa światy są jednakowo nieprzyjazne i nieprzejednane, zdominowane przez mężczyzn i męskie potrzeby. Życie Hayat toczy się bowiem pomiędzy chorym, uwięzionym w łóżku dziadkiem a ojcem przemycającym alkohol i prostytutki na statki stojące w cieśninie. Zawieszona między dwoma przestrzeniami Hayat żyje we własnym świecie, najbezpieczniej zaś czuje się na pełnej wodzie, na falach Bosforu, przemierzanych małą łódeczką ojca, codziennie odwożącego ją do szkoły. Reha Erdem pokazuje peryferia tureckiej stolicy, miejsca niepojawiające się w folderach, w jakie nigdy nie zapuszczają się turyści. Pokazuje emocje, których wolimy unikać. Nie ma tu nic z beztroskiego dzieciństwa; przekraczanie granic bez jakiejkolwiek pomocy jest trudne i bolesne. Pomimo to Hayat ma odwagę, by żyć z nadzieją, w końcu jej imię w języku tureckim oznacza życie.

Monika Kocbuch

Reha Erdem

Urodzony w 1960 r. w Stambule, reżyser i scenarzysta, jeden z najwybitniejszych współczesnych tureckich twórców filmowych, obok Nuri Bilge Ceylana i Fatiha Akina. W 1983 r. porzucił studia historyczne na uniwersytecie w Stambule dla filmoznawstwa w Paryżu. Jego pierwszy długometrażowy film fabularny, A ay, został wybrany najlepszym filmem roku przez Stowarzyszenie Tureckich Pisarzy oraz był nominowany do Europejskiej Nagrody Filmowej. Drugi film, Kaç para kaç, był w 1999 r. oficjalnym tureckim kandydatem do Oscara. Jak dotąd najbardziej docenionym i nagradzanym na festiwalach filmem reżysera jest jego czwarty obraz, pokazywane na ENH 2007 Czasy i wichry.

Filmografia:

1989 A ay / Oh Moon

1995 Deniz Türküsü / Song of the Sea (kr.m.)

1999 Kaç para kaç / Run for Money

2004 Insan nedir ki? / Mommy, I'm Scared

2006 Czasy i wichry / Bes vakit / Times and Winds

2006 Ekim'de hic bir kere / Anytime in October (kr.m.)

2008 Hayat var / My Only Sunshine

Artykuły o filmie

Strona oficjalna