English

Sinobrody

Catherine Breillat
Blue Beard / Barbe bleue
Francja 2008 / 80’

Postać Sinobrodego to jeden z tych tropów w historii i tradycji zachodniej kultury, który powraca najdziwniej odmieniany przez przypadki. Po motyw mściwego mordercy kobiet sięgali zarówno pisarze (Kurt Vonnegut, Angela Carter, Suniti Namjoshi), jak i dramaturdzy (Dea Loher), beztrosko zresztą zmieniając go i przenicowując. Niejednokrotnie był też obiektem antropologicznych i feministycznych analiz (Clarissa Pinkola Estes poświęciła mu cały rozdział w Tańczącej z wilkami). Trudno bowiem oprzeć się wrażeniu, że jest to jeden z najważniejszych symboli zniewolenia kobiety przez mężczyznę, jakie budowały cywilizację europejską. Catherine Breillat wyraźnie nawiązuje nie tylko do samego tekstu, ale również do jego szczególnej pozycji w kulturze. Krwawa baśń Charlesa Perraulta - którą reżyserka z zaskakującą wiernością przenosi na ekran, splatając z wątkiem dwóch dziewczynek czytających baśń Perraulta - stała się dla niej nie tylko kanwą do snucia opowieści o potworze, który zabijał swoje żony, jeśli bywały nieposłuszne, ale też możliwością stawiania pytań o kondycję mężczyzny i kobiety, o istotę ich związków i wzajemnych, również seksualnych, relacji. Breillat wzmacnia wymowę historii surowością filmowej formy i odważnym wyborem młodych aktorek.

Joanna Malicka

Catherine Breillat

Urodziła się w 1948 r. w Bressuire, we Francji. Pisarka, scenarzystka i aktorka, ale nade wszystko prowokująca reżyserka. Grała w słynnym filmie Ostatnie tango w Paryżu (1972). Jako reżyserka zadebiutowała filmem Młoda dziewczyna, który trafił na ekrany dopiero po 23 latach. Swoją pierwszą - obrazoburczą - powieść L'homme facile napisała w wieku niespełna 17 lat. Nie boi się ani kontrowersyjnych obrazów (pokazała prawdziwe zbliżenia seksualne), ani nieoczywistych tematów. Jej obrazy pokazywane są na największych festiwalach filmowych świata, ale jej największym sukcesem wciąż pozostaje Anatomia piekła, oparta na jej własnej powieści Pornocratie. Z powodzeniem wykłada w szkołach filmowych na całym świecie, jest profesorem paryskiej La Fémis.

Wybrana filmografia:

1976 Młoda dziewczyna / Une vraie jeune fille / A Real Young Lady

1988 Rozmiar 36, dziewczęcy / 36 fillette / Junior Size 36

1991 Zbrukany anioł / Sale comme un ange / Dirty Like an Angel

1996 Idealna miłość / Parfait amour! / Perfect Love

2001 Krótki rejs / Breve traverse / Brief Crossing

2002 Seks to komedia / Sex Is Comedy

2004 Anatomia piekła / Anatomie de l'enfer / Anatomy of Hell

2007 Stara kochanka / Une vieille maîtresse / The Last Mistress

2009 Sinobrody / Barbe bleue / Blue Beard