English

Rachel wychodzi za mąż

Jonathan Demme
Rachel Getting Married
USA 2008 / 113’

Wszystko zapięte na ostatni guzik. Rachel ma już welon i suknię, przyjaciele ozdabiają pokoje, a goście weselni czekają na przekąski. Gdy w rodzinnym domu zjawia się siostra panny młodej, wypuszczona na przepustkę z odwyku, przypomina się stara maksyma, że z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu. Czy egocentryczna, poraniona tragedią z przeszłości Kym ukradnie Rachel ten spektakl? Szkoda marnować pióro na oczywistości (tak, tak, Anne Hathaway zasługiwała na Oscara bardziej niż Kate Winslet; nie ma wątpliwości, że scenariusz Jenny Lumet jest precyzyjny i świetnie napisany; bez dwóch zdań, dokumentalna forma pasuje do wielogłosowej, dynamicznej narracji; wina i kara, odkupienie i wybaczenie - wszystko to gra i nie fałszuje). Ten film odbiera się na trochę innych falach. Rodzina to u Demme'a kilkanaście strumieni świadomości połączonych w nurcie wspólnej przeszłości, teraźniejszości i przyszłości. Chaosu uczuć i przekonań nie da się ogarnąć, ale im mocniej będziemy próbować, tym większa szansa, że nauczymy się empatii.

Michał Walkiewicz

Jonathan Demme

Urodził się w 1944 r. w Baldwin w stanie Nowy Jork. Reżyser, producent i scenarzysta filmów fabularnych i dokumentalnych, autor teledysków (m.in. dla Bruce'a Springsteena) i programów telewizyjnych. Studiował weterynarię, służył w Amerykańskich Siłach Powietrznych, pracował jako dziennikarz. Karierę filmową rozpoczął w latach 70., pracując u boku Rogera Cormana w studiu New World Pictures. Jego dwa pierwsze filmy dla Paramount Pictures, Handle with Care (1977) oraz nagrodzony przez Stowarzyszenie Nowojorskich Krytyków Melvin i Howard (1980), zostały docenione przez dziennikarzy i publiczność, ale nie przyniosły znaczących zysków. Sukces artystyczny z komercyjnym Demme połączył na początku lat 90., reżyserując Milczenie owiec (1992, Oscar za reżyserię) oraz Filadelfię (1993).

Wybrana filmografia:

1968 Caged Heat

1980 Melvin i Howard / Melvin and Howard

1984 Stop Making Sense (dok.)

1992 Milczenie owiec / Silence of the Lambs

1993 Filadelfia / Philadelphia

2006 Neil Young: Serce ze złota / Neil Young: Heart of Gold (dok.)

2008 Rachel wychodzi za mąż / Rachel Getting Married

Artykuły o filmie

Strona oficjalna

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj