English
zaloguj / zarejestruj

Trzy małpy

Nuri Bilge Ceylan
Three Monkeys / Űç maymun
Turcja, Francja, Włochy 2008 / 109’

Spokój pewnej rodziny rozpada się, gdy niewielkie słabości przeradzają się w nieprawdopodobne kłamstwa. Nieoczekiwanie, aby przetrwać razem, jej członkowie decydują się ukryć prawdę. Chcąc uniknąć bólu i odpowiedzialności, której mogliby nie wytrzymać, postanawiają ignorować prawdę: nie widzieć jej, nie słyszeć i nie mówić o niej. Ale czy udawanie "trzech małp" unieważnia istnienie prawdy?

MFF Cannes 2008

 

Od wczesnej młodości najbardziej zaintrygowany, zdumiony a zarazem przerażony byłem w momentach, gdy uświadamiałem sobie jak niebywała ilość wydarzeń mieści się w ludzkiej psychice. Zawsze mnie zaskakiwało, że w ludzkiej duszy współistnieje zdolność władzy i umiejętność wybaczania, zainteresowanie tym co święte i tym co obrzydliwie banalne, miłość i nienawiść. Dlatego właśnie najważniejszym powodem, dla którego robię filmy była próba zrozumienia wewnętrznego świata, analizowanie treści tego, czego nie da się racjonalnie pojąć.

Ten film stara się pokazać pewien rodzaj uczuciowych i psychologicznych "zdarzeń", które rozgrywają się pomiędzy czwórką głównych bohaterów.

Nuri Bilge Ceylan

Nuri Bilge Ceylan urodził się w Stambule w Turcji w 1959 roku. Ukończył studia na Wydziale Inżynierii na Uniwersytecie Bosforskim w Stambule, a potem przez dwa lata studiował film na Uniwersytecie Mimar Sinan w Stambule.

Filmografia:

1995 Koza / Cocoon

1997 Kasaba / The Small Town

1999 Chmury w maju / Nuages De Mai / Clouds Of May

2003 Uzak / Distant

2006 Klimaty / Les Climats / Climates

2008 Trzy małpy / Üç maymun / Three monkeys

Artykuły o filmie

Oficjalna strona

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj