English
zaloguj / zarejestruj

Sto gwoździ

Ermanno Olmi
One Hundred Nails / Centochiodi
Włochy 2007 / 92’

W tekście towarzyszącym filmowi Sto gwoździ jego reżyser, Ermanno Olmi, ogłosił, że będzie to jego ostatnia filmowa opowieść, po której ograniczy się do twórczości dokumentalnej. Ta decyzja z pewnością dodaje wagi temu obrazowi, który sam w sobie zawiera bardzo wiele.
Ostatnia fabuła Olmiego opowiada o obiecującym młodym profesorze uniwersytetu w Bolonii, który zostaje oskarżony o popełnienie przestępstwa. Profesor w związku z tym ukrywa się w ruinach nad rzeką Pad. Spotyka tam prostych, lecz uczciwych ludzi, których pozycja społeczna, podobnie jak jego, nie jest stabilna. Nawiązuje przyjaźnie, które sprawiają, że w jego życiu miłość w końcu staje się ważniejsza niż to, co można opisać.
Olmi buduje tę opowieść, naszpikowaną odniesieniami religijnymi, za pomocą nastrojowych obrazów i powściągliwej gry aktorskiej. Granica między fantazją a rzeczywistością jest cienka, dzięki czemu wyobraźnia staje się nieujarzmiona. To właśnie wyobraźnię ukazuje reżyser jako wewnętrzną siłę każdego człowieka, której nie może wyrazić żadna książka.

MFF Rotterdam 2008

Ermanno Olmi urodził się w 1931 roku w Bergamo. Po II wojnie światowej pracował w firmie elektrycznej Edison Volta i nakręcił około 40 filmów dokumentalnych na jej temat. W 1959 roku wyreżyserował swój pierwszy film fabularny. W 1978 roku zdobył Złotą Palmę za obraz Drzewo na saboty. Od tego czasu nakręcił kilkanaście filmów fabularnych, z których wiele poświęcone było tematom biblijnym.

Wybrana filmografia:

1958 Il Tempo si è fermato / Time Stood Still

1961 Posada / Il Posto / The Job

1962 Narzeczeni / I Fidanzati / The Fiances

1965 I przyszedł człowiek / E venne u uomo / And There Came a Man

1968 Fatalny dzień / Un Certo giorno / One Fine Day

1969 Zbieracze / I Recuperanti / The Scavengers

1978 Drzewo na saboty / L'Albero degli zoccoli / The Tree With Wooden Clogs

1988 Legenda o świętym pijaku / La Leggenda del santo bevitore / The Legend of the Holy Drinker

1993 Tajemnica starego lasu / Il Segreto del bosco vecchio / The Secret of Old Woods

2001 Rzemiosło wojenne / Il Mestiere delle armi / The Profession of Arms

2003 Śpiewając za parawanami / Cantando dietro i paraventi / Singing Behind Screens

2004 Bilety / Tickets (współreż. / co-dir.)

2007 Sto gwoździ / Centochiodi / One Hundred Nails

Artykuły o filmie

Oficjalna strona