English
zaloguj / zarejestruj

Pieśń wróbli

Majid Majidi
The Song of Sparrows / Avaze gonjeshk – ha
Iran 2008 / 96’

Karim jedzie do miasta, aby oddać do naprawy aparat słuchowy swojej córki. Podwozi pewnego mężczyznę na swoim motorowerze i dostaje za to całkiem sporą sumę, postanawia więc zostać taksówkarzem. Codziennie jeździ do miasta i przywozi stamtąd różne graty - stare meble, części samochodowe itp. Wkrótce podwórko Karima przeradza się w złomowisko a on sam - z przyjaznego i chętnego do pomocy - w zachłannego i skupionego jedynie na swoich rupieciach człowieka. Nie znajduje czasu dla rodziny, zapomina o problemach żony, a kiedy widzi, jak ta oddaje biednym sąsiadom drzwi, bez skrupułów je zabiera. Jednak pewnego wieczora, kiedy sortuje swoje zbiory, łamie nogę. Przykuty do łóżka, znów obserwuje swoją żonę i dzieci, które z wysiłkiem próbują zarobić pieniądze, aby przeżyć. Na własne oczy widzi, jak wiele pomocy otrzymują od sąsiadów w tych trudnych chwilach.

MFF Berlin 2008

Majid Majidi urodził się w Teheranie w 1959 roku. Brał udział w produkcjach amatorskich jako aktor, a następnie ukończył studia na Akademii Sztuk Dramatycznych. W latach 80. XX wieku zaczął kręcić autorskie krótkometrażówki i dokumenty. W 1992 roku wyreżyserował swój pierwszy film fabularny i od tego czasu zdobył sławę jako jeden z najważniejszych reżyserów z Iranu. Jego film Dzieci niebios był w 1997 roku nominowany do Oscara.

Wybrana filmografia:

1981 Enfejar (kr.m. / short)

1992 Baduk

1997 Dzieci niebios / Bacheha-ye aseman / Children of Heaven

1999 Kolory raju / Rang-e khoda / The Colour of Paradise

2001 Deszcz / Baran / Rain

2008 Pieśń wróbli / Avaze gonjeshk-ha / The Song of Sparrows

Artykuły o filmie

Oficjalna strona