English

Opium: dziennik kobiety szalonej

János Szász
Opium: Diary of a Madwoman / Opium: Egy elmebeteg nö naplója
Węgry, Niemcy, USA 2007 / 109’
">

Duński aktor Ulrich Thomsen gra w filmie Szásza rolę doktora Brennera - psychiatry i morfinisty. W 1913 roku przybywa on do zakładu psychiatrycznego dla kobiet, gdzie pacjentki wciąż są poddawane leczeniu według metod obowiązujących jeszcze w średniowieczu. W odróżnieniu od lekarzy starszej daty Brenner interesuje się ludzkim aspektem szaleństwa swoich pacjentek. Najbardziej interesuje go piękna i zagubiona Gizela, która w swoich schizofreniczno-maniakalnych zapiskach daje wyraz temu, co sam Brenner próbował wielokrotnie wyrazić. Demony nękające lekarza pokonują go raz po raz, prowadząc go coraz głębiej w rozwiązłość i uzależnienie od opium. Fascynujący i pełen piękna film Jánosa Szászy imponuje tajemniczą, przywołującą klimat Edgara Allana Poe atmosferą.

MFF Kopenhaga 2007

 

Obraz Szásza przy całym swym bogactwie stanowi szczególną pochwałę cierpienia i wyrafinowanej udręki bólu. Doktor i jego piękna pacjentka przeżywają wzajemną fascynację na tle horroru owianego złą sławą zakładu psychiatrycznego z początku XX wieku . Aktorzy odgrywają swoje role z niesamowitą intensywnością, a kamera rejestruje i szczegółowo odtwarza każdy moment, opowiada historię w obrazach pełnych niepokojącego piękna.

FF Cottbus 2007

János Szász urodził się w l958 r. w Budapeszcie, gdzie studiował reżyserię na Akademii Filmowej i Teatralnej. Reżyserował filmy fabularne i seriale telewizyjne. Jego długometrażowe filmy to: Szédülés (1990), Woyzeck (1994) i Bracia Witman (1997). Szász stworzył także film dokumentalny dla Fundacji Shoah i Stevena Spielberga pt. Holocaust szemei - opowiedzianą w wyjątkowy sposób historię dzieci ocalałych z Holokaustu.

Wybrana filmografia:

1990 Szédülés / Don't Disturb!

1994 Woyzeck

1997 Bracia Witman / Witman fiúk / The Witman Boys

2000 Holocaust szemei / Eyes of the Holocaust (dok. / doc.)

2007 Ópium: Egy elemebeteg nö naplója / Opium - Diary of a Madwoman

Twórcy

reżyseria: János Szász
scenariusz: János Szász, András Szekér (na podstawie wspomnień Gézy Csátha
zdjęcia: Tibor Máthé
obsada: Ulrich Thomsen, Kirsti Stubø, Zsolt László, Roland Rába
producent: Andras Hamori, Pál Sándor
produkcja: EuroArts Entertaiment, H2O Motion Pictures, Hunnia Filmstúdió
nagrody: IFF Moscow 2007 - najlepsza aktorka / Silver St. George for Best Actress; Hungarian Film Week 2007 - najlepszy reżyser, najlepsze zdjęcia, najlepszy dźwięk, nagroda krytyków / Best Director, Best Cinematographer, Best Sound, "Gene Moskowitz" Critics Award
wersja językowa: węgierska, angielska