English
zaloguj / zarejestruj

Miłość Astrei i Celadona

Eric Rohmer
Romance of Astree and Celadon / Les amours d’Astrée et de Céladon
Francja, Włochy, Hiszpania 2006 / 109’

W swoim najnowszym filmie, utrzymanym w tonie poprzednich dzieł - Markizy O. i Percevala z Galii - Eric Rohmer powraca do klasycznej francuskiej XVII-wiecznej powieści. Tworzy coś na kształt bajki, rozgrywającej się poza czasem, w królestwie wyobraźni, w tempie charakterystycznym dla muzyki i teatru barokowego, jednak zachowującej swój swobodny, kontemplacyjny rytm.

Celadon i Astrea mają się zaręczyć. Jednak pewnego dnia na brzegu rzeki Astrea widzi, jak Celadon całuje inną kobietę. Oburzona i zraniona wygania niewiernego ukochanego na zawsze ze swego życia.

Rohmer lubuje się w historiach opowiadających o moralnych zawiłościach, romantycznych planach, zdradzie i zagubieniu, w których słowa i czyny miewają różne znaczenie, w zależności od przyjętej perspektywy. Reżyser, koncentrując się na inteligentnej grze słów, porusza tematykę ludzkiej słabości, oszukiwania samego siebie i wzajemnych nieporozumień. Łącząc styl, który stał się już jego wizytówką z poetyką dworskiego manieryzmu i gatunkiem sielankowego moralitetu, tworzy obraz pełen magicznej rozkoszy.

Piers Handling, MFF Toronto 2007

Eric Rohmer urodził się w Nancy we Francji. Zaczynał pracę jako nauczyciel literatury, potem był dziennikarzem, pisarzem i wreszcie w 1950 roku wyreżyserował swój pierwszy film krótkometrażowy, Dziennik łotra. Był jednym z pierwszych autorów piszących do Cahiers du cinéma, a od 1957 do 1963 roku był redaktorem tego pisma. W jego bogatej filmografii są tak uznane dzieła jak Kolekcjonerka, Moja noc u Maud, Kolano Klary, Miłość popołudniu, Przyjaciel mojej przyjaciółki, oraz kunsztowny cykl Cztery pory roku.

Wybrana filmografia:

1950 Dziennik łotra / Journal d'un scélérat (kr.m. / short film)

1959 Znak lwa / Le Signe du lion / The Sign of Leo

1969 Kolekcjonerka / La Collectionneuse / The Collector

1969 Moja noc u Maud / Ma Nuit chez Maud / My Night at Maud's

1970 Kolano Klary / Le Genou de Claire / Claire's Knee

1972 Miłość popołudniu / L'Amour l'après-midi / Love in the Afternoon

1987 Przyjaciel mojej przyjaciółki / L'Ami de mon amie / My Girlfriend's Boyfriend

1992 Opowieść zimowa / Conte d'hiver / A Winter's Tale

1996 Opowieść letnia / Conte d'été / A Summer's Tale

1998 Jesienna opowieść / Conte d'automne / Autumn Tale

2007 Les Amours d'Astrée et de Céladon / Romance of Astrée and Céladon

Artykuły o filmie

Oficjalna strona

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj