English
zaloguj / zarejestruj

Milczenie Lorny

Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Lorna’s Silence / Le silence de Lorna
Belgia, Francja, Włochy 2008 / 105’

Lorna, młoda Albanka mieszkająca w Belgii, chciałaby otworzyć ze swoim chłopakiem bar szybkiej obsługi. Swój plan będzie mogła jednak zrealizować, jeśli pomoże Fabio, jednemu z członków gangu, który planuje dla niej fikcyjne małżeństwo z Claudym. Dla Lorny jest to okazja uzyskania obywatelstwa, a także przepustka do potrzebnych jej pieniędzy. Za kolejne małżeństwo - tym razem z rosyjskim bossem, który szybko chce stać się Belgiem - Lorna może ich dostać dużo więcej. Jednak przeszkodą okaże się związek z Claudym, którego trzeba będzie zabić. Czy Lorna zachowa milczenie?

MFF Cannes 2008

 

Jeden z naszych asystentów pojechał do Pristiny, Skopje i Tirany, aby przesłuchać blisko sto młodych aktorek, zarówno profesjonalistek, jak i amatorek. Wybór padł na Artę Dobroshi. Pojechaliśmy do Sarajewa, gdzie mieszka, aby się z nią spotkać. Filmowaliśmy ją naszą kamerą DV przez cały dzień. Kręciliśmy jak chodziła, biegała, śpiewała i odgrywała sceny podobne do tych w naszym filmie. Była niezwykle piękna i naturalna.

Jean-Pierre i Luc Dardenne


Uwaga: w ramach Repliki Festiwalu w kinach Dolnego Śląska - w Legnicy, Jeleniej Górze, Wałbrzychu, Polanicy i Bolesławcu - odbędą się dodatkowe pokazy filmu. Szczegóły: tutaj

Jean-Pierre Dardenne urodził się w Engis (Belgia) w maju 1951 roku, natomiast jego brat Luc Dardenne przyszedł na świat w trzy lata później w Awirs (Belgia). Są autorami kilku wspólnie zrealizowanych filmów dokumentalnych. W 1975 roku założyli wytwórnię filmową Derives, która wyprodukowała ponad sześćdziesiąt dokumentów, włączając w to ich własne produkcje. W 1994 roku założyli wytwórnię filmową Les Films du Fleuve. Zdobyli dwie Złote Palmy - w 1999 roku za Rosettę oraz w 2005 roku za Dziecko.

Wybrana filmografia:

1982 Leçons d'une université volante (dok. / doc.)

1987 Il court..... il court le monde (kr. m. / short)

1987 Falsch

1992 Je pense à vous / I Think of You

1996 Obietnica / La promesse / The Promise

1999 Rosetta

2002 Syn / Le fils / The Son

2005 Dziecko / L'enfant / The Child

2008 Milczenie Lorny / Le silence de Lorna / Lorna's Silence

Artykuły o filmie

Oficjalna strona