English
zaloguj / zarejestruj

Dr Plonk

Rolf de Heer
Australia 2007 / 84’

Najnowszy film cenionego australijskiego reżysera, Rolfa de Heera, to nie tylko kawał oryginalnego kina, to wydarzenie. Nakręcony na przeterminowanej czarno-białej taśmie za pomocą kamery z ręki obraz jest równocześnie pochwałą kina niemego, jak i prześmiewczym komentarzem aktualnych wydarzeń.

Doktor Plonk jest naukowcem i wizjonerem. Przekazuje on swojej pulchnej żonie, pomiatanej służącej i przebiegłemu psu o imieniu Tiberius prozę swoich codziennych obowiązków domowych, a sam usiłuje uchronić cywilizację przed zagładą - końcem świata przewidywanym na rok 2008. Nikt, włącznie z australijskim premierem nie traktuje wróżb Plonka poważnie. Bohater konstruuje więc wehikuł czasu, aby znaleźć dowody na słuszność swoich racji.

Jane Schoettle, MFF Toronto 2007

 

Rolf de Heer jako filmowiec traktuje kino jako wehikuł, za pomocą którego możemy podróżować w czasie i przestrzeni i to jest jego największy atut. Sam twierdzi, że film powstał "przy okazji", ponieważ chciał wykorzystać zalegające od lat resztki filmowej taśmy. Jednak to nie jest po prostu kolejna pozycja w jego filmografii - de Heer jak zawsze totalnie poświęcił się najnowszemu projektowi.

FF Adelaide 2007

Rolf de Heer urodził się w Heemskerk w Holandii. Kiedy miał 8 lat, jego rodzina przeprowadziła się do Australii. Przez kilka lat pracował w Australian Broadcasting Corporation, a następnie w 1977 roku rozpoczął studia w Australian Film, Television and Radio School. Jego pełnometrażowe filmy były wyświetlane na wielu międzynarodowych festiwalach i zdobyły wiele prestiżowych nagród. Wśród nich wymienić należy Tale of a Tiger (1984), Incident at Raven's Gate (1987) czy Dingo (1990), w którym legendarny muzyk jazzowy Miles Davis zagrał jedyną w swojej karierze główną rolę filmową. Dwa filmy Rolfa de Heera - Tajemnica Aleksandry (2003) i Dziesięć czółen (2006) - były pokazywane na festiwalu ERA NOWE HORYZONTY.

Wybrana filmografia:

1984 Tale of a Tiger

1988 Encounter at Raven's Gate

1991 Dingo

1993 Bad Boy Bubby

1996 Cichy pokój / The Quiet Room

1997 Epsilon

1998 Zatańcz ze mną / Dance Me to My Song

2001 The Old Man Who Read Love Stories

2002 The Tracker

2003 Tajemnica Aleksandry / Alexandra's Project

2006 Dziesięć czółen / Ten Canoes

2006 The Balanda and the Bark Canoes (dok. / doc.)

2007 Dr. Plonk

Artykuły o filmie

Oficjalna strona

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj