English
zaloguj / zarejestruj

Cztery noce z Anną

Jerzy Skolimowski
Four Nights with Anna
Polska, Francja 2008 / 87’

Leon Okrasa pracuje w szpitalu w niewielkim polskim miasteczku. Pewnego dnia zostaje świadkiem brutalnego gwałtu, którego ofiarą pada, młodsza pielęgniarka, Anna. Leon poświęca cały swój czas na szpiegowaniu jej, co staje się powoli jego obsesją. Pewnej nocy wkrada się przez otwarte okno do mieszkania Anny, siada na łóżku i obserwuje ją podczas snu, zagłębiając się w jej świecie. Jak daleko może się posunąć?

MFF Cannes 2008

 

U Skolimowskiego pada niewiele słów. Kamera Adama Sikory obserwuje każdy ruch mężczyzny, każdy grymas, spojrzenie. Film, który na początku sprawia wrażenie zapisu obsesji, zamienia się w piękną opowieść o miłości do kobiety, która, choć dość pospolita, jest niedościgłym marzeniem. Ale to również opowieść o lęku, samotności, tęsknocie i pragnieniach, które nigdy się nie spełnią. Prosty, toporny mężczyzna ma w sobie pokłady delikatności, której świat od niego nie chce.

Barbara Hollender, Rzeczpospolita

Jerzy Skolimowski urodził się w 1938 roku w Łodzi. Jest jedną z najważniejszych postaci polskiego kina. Od lat 60. ubiegłego wieku wyreżyserował ponad 20 filmów. Stworzył wiele dzieł polskiej (Rysopis, Walkower, Bariera), belgijskiej (Start), brytyjskiej (Na samym dnie, Fucha) i amerykańskiej (Latarnik) kinematografii. Jego najnowszy zrealizowany w Polsce film to znak powrotu mistrza.

Wybrana filmografia:

1964 Rysopis / Identification Marks: None

1965 Walkower / Walkover

1966 Bariera / Barrier

1967 Ręce do góry / Hands Up

1967 Start / Le départ

1970 Na samym dnie / Deep End

1982 Fucha / Moonlighting

1985 Latarniowiec / Lightship

1991 Ferdydurke / 30 Door Key

2008 Cztery noce z Anną / Four Nights with Anna

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj