English
zaloguj / zarejestruj

Bracia Karamazow

Petr Zelenka
The Karamazov Brothers / Karamazovi
Czechy, Polska 2008 / 110’

Grupa teatralna z Pragi przybywa do Krakowa by zaprezentować sceniczną adaptację powieści Dostojewskiego Bracia Karamazow na miejskim festiwalu teatru alternatywnego. Przedstawienie ma być pokazane w szczególnej przestrzeni miejscowej stalowni.

Gdy rozpoczynają się próby, śledzimy nie tylko emocjonalną opowieść dotyczącą zagadnień wiary, nieśmiertelności i zbawienia ludzkiej duszy, lecz także związki jakie łączą członków grupy, w dziwny sposób odzwierciedlające "wielkie tematy" Dostojewskiego. Dramat sceniczny przenosi się do prawdziwego świata, gdy podczas jednej z prób dochodzi do tragedii, która dotyka jednego z widzów… Najważniejsza jest dla mnie odpowiedzialność intelektualisty w stosunku do idei przez niego głoszonych w społeczeństwie, które utraciło wiarę w Boga, a co za tym idzie również podstawowy instynkt moralny, mówi reżyser Petr Zelenka. Zarówno w sferze wybranego tematu i jak i formy, Zelenka proponuje wyjątkowe dzieło, oscylujące między fikcją i dokumentem, zbudowane wokół świetnego spektaklu praskiego teatru Dejvické. Sztuka w reżyserii Lukáša Hlavici została oparta na słynnej adaptacji Evalda Schorma z teatru Na zábradlí.

MFF Karlowe Wary 2008

Petr Zelenka urodził się w 1967 roku w Pradze. Studiował dramaturgię i scenopisarstwo w Praskiej Szkole Filmowej, potem był scenarzystą w Studiu Filmowym Barrandov. W 1997 roku powstał jego obsypany nagrodami debiut fabularny Guzikowcy, a zrobiony w 5 lat później Rok diabła został nagrodzony Kryształowym Globem w Karlowych Warach. W 2005 roku stworzył filmową adaptację swojej sztuki scenicznej Opowieści o zwyczajnym szaleństwie, która zdobyła prestiżową nagrodę Alfreda Radoka, za najlepszą sztukę roku.

Filmografia:

1996 Mnága - Happy End

1997 Guzikowcy / Knoflíkári / The Button-Pinchers

1997 Jak se žije komparsistům podle Petra Zelenky

2000 Powers (kr.m. / short)

2002 Rok diabła / Rok dábla / Year of the Devil

2005 Opowieści o zwyczajnym szaleństwie / Príbehy obycejného sílenství / Wrong Side Up

2008 Bracia Karamazow / Karamazovi / The Karamazov Brothers

Artykuły o filmie

Oficjalna strona

Powiązany wątek na Forum NH

czytaj